Proba de Barista le va oferi concurentilor sansa de a pune in valoare calitatile cafelelor de origine in preparate create cu indemanare, miercuri, 5 martie, la Scala (Pipera-Tunari, 1B). Competitia se va incheia cu desemnarea castigatorului titlului de Barmanul anului 2013 in Romania.

Etapa de Barista va aduce in fata publicului numerosi profesionisti, care vor dezvalui tainele celor mai bune cafele, in functie de caracteristici specifice ale acestora, precum originea, modul de prajire si rasnire, tehnica de preparare sau complexitatea aromelor. Incepand cu ora 12.00, cei mai buni barista se vor intrece in pregatirea unor preparate clasice, printre care espresso si cappuccino. Spiritul creativ al concurentilor va fi pus la incercare de la ora 19.00, in cadrul celei de-a doua probe, cand acestia vor crea cocktailuri originale pe baza de cafea si Olmeca Coffee.
Invitati

Evenimentul se va bucura de prezenta a doi invitati renumiti la nivel international. Gwilym Davies, castigator al marelui premiu la World Barista Championship, in 2009, este primul campion mondial care va impartasi experientele sale in cadrul unei competitii romanesti. In prezent, el detine renumitul coffee shop londonez Prufrock Coffee. Acesta va veni insotit de sotia sa, Petra Veselá, juriu acreditat SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Aflandu-se printre cei mai apreciati experti in domeniul cafelei din lume, ea sustine cursuri de specialitate si ofera consultanta pentru numeroase localuri.

Momente speciale
Pe parcursul competitiei, publicul va avea ocazia sa experimenteze preparate pe baza de cafea, in cadrul zonelor special amenajate. La barul Olmeca Coffee, cei prezenti vor descoperi savoarea tequilei imbogatita cu aromele puternice ale cafelei proaspat prajite si ale caramelului. Mai mult decat atat, acestia vor putea servi delicatese surpriza la Candy Bar, locul de rasfat al tuturor celor care vor lua parte la eveniment. Datorita aromelor fructate ale cafelei si a notelor dulci ale tequilei, acestea vor fi folosite pentru a crea dulciuri cu o textura delicata si un gust memorabil. Olmeca Coffee va putea fi servita in moduri inedite, in frozen shots, dar si ca ingredient special in prajituri.
La barul Doncafe, doamnele si domnisoarele pasionate de latte art vor primi martisoare deosebite create de barista profesionisti chiar in cestile de cafea.

Juriu si premii
Juriul competitiei va fi format din profesionisti renumiti, ce vor evalua din punct de vedere senzorial si tehnic preparatele concurentilor. Presedintele comisiei, Gwilym Davies, ii va avea alaturi pe urmatorii membri:
Petra Vesela – juriu acreditat SCAE;
Mihai Panfil – campion national la barista si reprezentantul Romaniei la World Barista Championship;
Vlad Buda – barista profesionist, cu o experienta de peste 8 ani in domeniul bartendingului;
Paul Ungureanu – barista profesionist;
Dan Ursan – castigator al Etapei de Barista in 2011;
Floriana Vlaicu – barista profesionist.

Cei mai buni barista inscrisi in competitie vor fi primi premii in valoare de 500 Euro pentru locul I, 250 Euro pentru locul II si 150 Euro pentru cel de-al treilea loc al podiumului. Totodata, partenerii competitiei vor pregati recompense surpriza.

Tags: Barmaniada