In ce proiecte mai esti implicat in prezent?
Momentan sunt implicat in activitatea studioului-restaurant, am contractul de imagine cu unul din cele mai mari lanturi de supermarketuri din tara, imi desfasor activitatea de evenimente private prin firma mea proprie si mai am doua proiecte pe care vreau sa le termin in acest an: o locatie proprie pentru cursuri de gatit, marca eusuntpetru, precum si o carte de experiente culinare, un fel de poveste despre mine si mancarea mea. In plus, am reusit sa adun o echipa de tineri pentru a da drumul unui proiect online de retete, un fel de show de cooking personalizat in care sigur o sa ne distram si o sa gatim frumos.
Ce a insemnat pentru tine experienta MasterChef?
MasterChef iti schimba viata! E primul lucru pe care il spun si il simt! Inainte eram un fan al mancarii, acum imi fac o cariera, superba, in acest domeniu. Este locul si experienta care muta muntii din loc. Si nu numai pentru mine, ca sunt castigatorul primei editii, ci pentru toti. Dovada vie o reprezinta Alexandru Cirtu si/sau Mehrzad Moghazehi, care sunt alaturi de mine la Studio, dar au si alte evenimente personale.
Ce le-ai spune celor care vor sa vina la preselectii? Ce sfaturi le-ai da?
Cei care vin la preselectii sa vina cu inima deschisa si cu pasiunea pentru gatit in toate buzunarele lor! Asta spun totdeauna: oricat de actor esti, mancarea nu minte! Asa ca: veniti cu cel mai frumos preparat al vostru, cel care va face sa va aduca aminte de bunici, prima iubita sau primul sarut. Aceste preparate sunt deseori cele mai bune, pentru ca sunt incarcate emotional si atunci iti dai cel mai mult interes!
Se cauta un nou "MasterChef"! Vino si tu sambata de la 10:00 in Bucuresti, la World Trade Center Hotel Pullman, cu un preparat pregatit acasa
Cum merge afacerea cu studioul de gatit?
Studioul de gatit ne-a muncit enorm! Este foarte greu! Dar reusim sa trecem peste greutati usor, usor. Odata cu el mi-am dat seama ca nu e de ajuns sa stii sa gatesti. Ai nevoie de management, marketing, vanzari, inginerie, s.a.m.d. Si zilnic trebuie sa iti tratezi impecabil clientela. Dar ne-am marit cifra de afacei lunar, incepem sa avem profit iar oamenii ne stiu din ce in ce mai mult pentru mancare si nu doar pentru ca stim sa zambim.
Mai ai timp pentru evenimente culinare?
Daca iti place meseria pe care o ai, iti faci timp de tot. Este din ce in ce mai greu sa tin pasul, nu din cauza numarului lor, ci a complexitatii la care s-a ajuns. Din pacate, am inceput, si prin Studio, sa refuzam evenimente mari doar pentru ca implica niste timp si investitii extra pe care pur si simplu nu putem sa le sustinem. Am ajuns sa trimitem oameni in locul nostrum, ceea ce ne bucura. Ii invatam si pe altii si reusim sa le ridicam cota si lor. Sunt mandru de asta.
Cat din ce ti-ai propus sa faci dupa MasterChef ai reusit sa si bifezi?
De felul meu sunt foarte nemultumit de mine. Totdeauna vreau mai mult. Si toti din jur vor mai mult. Oamenii pe care ii ascult, de la care invat, sunt extraordinar de buni! Mi-am ajutat si imi ajut familia, am casa si masina mea, am pus umarul la deschiderea unui restaurant, am firma mea si lucrez la o carte, un show culinar pe on-line si la deschiderea unei locatii proprii. Eu zic ca am facut destul de multe. Deseori mi se pare ca vreau prea mult. Dar am noroc de oameni frumosi, fara ei nu eram aici, fara ei nu o sa cresc.
Ai vreun idol in materie de gastronomie?
Idolul meu in gastronomie a ramas Jamie Oliver. Orice s-ar intampla, Jamie! Are stilul, directia si naturaletea care imi plac. Si nu ascunde faptul ca gateste pentru oameni. Asa cum o fac eu... Sa nu uitam: seara, dupa 10 ore de munca, nu gatesc homar, ci cartofi prajiti .
Cat de greu este pentru un tanar bucatar sa faca performanta si cariera in Romania?
In momentul de fata este foarte greu sa se faca auzit un tanar bucatar. Daca nu erau competitii culinare precum MasterChef, probabil nimeni nu se gandea ca exista tineri care chiar sunt buni! Si din pacate cei tineri, foarte buni, sunt deseori blocati de superiorii lor sa evolueze. Teoretic e normal: ii fac foarte buni ca sa ii ajute, dar practic mi se pare ca e superb sa faci pe cineva foarte bun si apoi el sa continue munca ta in alta parte. Cand ucenicul tau devine foarte bun cred ca este maximum de implinire in bucatarie. Dar ii numar pe degete pe acei chefi puternici care au dorit ca ucenicii lor sa isi faca un nume singuri.
Simti ca te afli acolo unde ti-ai dorit atunci cand ai venit la MasterChef?
Cand m-am inscris la MasterChef voiam doar sa vad cat de bun sunt. Acum mi-am depasit toate asteptarile. Sunt mult peste ceea ce credeam ca pot sa fiu. Si sunt uimit! Am fost sustinut de oameni super buni si asta m-a ajutat. Niste oameni au avut incredere ca pot fi o imagine si mi-au oferit un contract. Este un vis care sper sa continue. Nu ma las! Muncesc! Si visez in continuare! :)
Cei care aspira la titlul adjudecat de catre Petru Buiuca si Aida Parascan, castigatorii din primele doua sezoane MasterChef, dar si la premiul in valoare de 50.000 de euro, sunt asteptati sambata, de la ora 10:00, cu un preparat pregatit acasa, la World Trade Center Hotel Pullman din Bucuresti.
Petru Buiuca iti recomanda si o reteta rapida de salata, care iti rapeste doar 15 min in bucatarie si te costa intre 25 si 27 lei: