Platoul Isaan din nord-estul Thailandei este sarac si departe de mare. Aici locuieste o treime din populatia totala a tarii. In ciuda resurselor sarace, zona are o bucatarie inovatoare, bazata pe ce ingrediente sunt la indemana.
Localnicii folosesc pestii din rauri si lacuri ca sa creeze un preparat special, numit koi plaa: pestii sunt tocati marunt si amestecati manual cu ierburi locale, zeama de lime si furnici rosii vii. Apoi, preparatul este servit crud. Este foarte popular, insa si foarte periculos.
Cercetatorii de la Universitatea Khon Kaen au studiat aceasta problema in ultimii 30 de ani si au ajuns la concluzia ca de vina este infectia cu flukes, un parazit gasit in pestele crud. Acesta cauzeaza o inflamatie la nivelul ficatului care, in timp, devine cronica si apoi se transforma in cancer.
In unele comunitati, aproape 80% din oameni erau infectati cu acest parazit, inclusiv copiii de 4-5 ani, dar cazurile de cancer apar dupa varsta de 50 de ani. Sansele de a supravietui acestui tip de cancer sunt, insa, minime.
Sursa: BBC