Dupa cum arata statisticile Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucuresti, Romania a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta dupa ce in 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi.

Specialistii pun ascensiunea nefericita a tarii noastre in topul european al supraponderalilor in special pe seama trecerii primei "generatii fast-food" de dupa '90 in randul adultilor.

Statistica Institutului "C.I. Parhon" arata ca 30% dintre romance sunt supraponderale si ca 20% dintre barbati au o greutate peste normal. Si la capitolul obezitate infantila cifrele sunt ingrijoratoare, 40% dintre copii fiind obezi.

Zonele cu cele mai multe persoane supraponderale
Conform aceluiasi studiu efectuat de Ponderas, dintre regiunile Romaniei, Ardealul se confrunta cel mai mult cu problema obezitatii, aflandu-se in topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondentii care locuiesc in Ardeal si Banat au declarat ca sufera de obezitate. Pe locul urmator, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori se regaseste Oltenia.

Ce greseli sa NU mai faci ca sa-ti mentii silueta

Nu tine cure de dieta drastice
Studiile arata ca persoanele care slabesc intr-o perioada suficient de lunga se mentin mai bine la greutatea normala. Un ritm de scadere ponderala sanatos este cuprins intre o jumatate de kilogram si un kilogram pe saptamana.
Nu sari peste micul dejun
O alta greseala este absenta micului dejun, in conditiile in care consumarea zilnica a unui mic dejun copios este esentiala pentru furnizarea energiei necesara organismului inca de dimineata si pentru prevenirea aparitiei poftei de dulce.

Nu manca mai mult decat trebuie
Cantitatea mare de alimente ingerate constituie o alta greseala. Alimentele consumate trebuie contabilizate atat cantitativ, cat si calitativ. De multe ori, e indicat sa se noteze tot ce se consuma si mai ales la ce ora.

Hidrateaza-te
Hidratarea insuficienta este o alta greseala, deoarece pentru controlul greutatii si pentru mentinerea starii de sanatate se recomanda un aport mediu de apa de 30 mililitri pe kilogram corp in 24 de ore.

Nu manca prea gras sau prea sarat
Continutul mare de grasimi - aceasta greseala poate fi evitata prin citirea atenta a etichetelor produselor, mai ales in timpul unei diete. O atentie speciala trebuie acordata continutului de grasimi saturate si de sodiu.