Premierea a avut loc sambata trecuta in Maroc, la hotelul Mazagan Beach Resort, de pe malul Atlanticului. Organizatorii au subliniat ca Peru s-a consolidat in regiunea latino-americana si in lume ca punct de reper al gastronomiei, in asemenea masura incat exista turisti care vin in aceasta tara doar pentru descoperi si a se bucura de bucataria peruana.
Ministrul peruan al comertului exterior si turismului, Magali Silva, a trimis un mesaj de multumire pentru acest premiu pe care l-a considerat "o recunoastere pentru toti peruanii care iubesc si pastreaza traditiile transmise din generatie in generatie".
Premiul a fost ridicat de Bernardo Muńoz, consilier economic si comercial al Republicii Peru la Madrid, care a tinut sa dedice aceasta distinctie, tuturor membrilor lantului productiv alimentar care fac eforturi in fiecare zi pentru a face posibil ca gastronomia peruana sa se ridice la acest nivel.
"Bucataria peruana este un cumul al multor eforturi si este totodata o sinteza a multor culturi, africana, spaniola, chineza sau japoneza; cel mai important pentru noi este sa putem impartasi lumii aceasta experienta culinara si culturala", a subliniat el. Pentru a da o idee despre importanta bucatariei peruane, el a reamintit ca in tara exista 80 de institute in domeniu, pe langa cele cinci universitati absolvite anual de 15.000 de studenti.
Potrivit datelor oficiale, in acest sector lucreaza direct sau indirect 5,5 milioane de persoane (de la agricultura si ferme de animale pana la restaurante sau transport). Desi este dificil sa fie evaluata ponderea exacta a gastronomiei in PIB national, procentul cheltuielilor pentru alimentatie este estimat la peste 9 %.
'Boom-ul' gastronomiei peruane a inceput mai intai la nivel national: daca in 2009, 4 % dintre peruani obisnuiau sa ia masa in oras, cinci ani mai tarziu acest procent a crescut la 36 %. Aproximativ 380.000 de persoane, reprezentand 7 % din populatia activa a tarii, lucreaza in domeniul alimentatiei si restaurantelor.
Printre virtutile gastronomiei andine se numara o ampla biodiversitate, precum sutele de soiuri de cartofi, porumb sau cereale (precum quinua), legume si fructe care sunt diferite in functie de regiunile in care se cultiva: pe tarm, in jungla sau pe dealuri.
Premiile Wolrd Travel Awards au fost acordate patru ani la rand Republicii Peru, considerata cea mai buna destinatie culinara din lume. Precedentele editii au fost organizate, inainte de Maroc, la New Delhi, Dubai si insulele Bahamas.