De la 1 ianuarie nu vom mai gasi pe masa la restaurant olivierele asortate cu ulei si otet. Nici ulei in carafe, borcanele sau alte recipiente care pot fi reumplute. Uniunea Europeana impune noi reguli si cere servirea uleiului in recipiente de unica folosinta sau sticle sigilate.
Comisia Europeana justifica aceasta decizie prin cresterea masurilor de igiena in localuri si prin asigurarea clientilor ca uleiul pe care il primesc este de cea mai buna calitate, nediluat cu apa. Masura a fost sustinuta de 15 din cele 27 de state membre UE, inclusiv de marii producatori de ulei ai continentului – Italia, Grecia, Spania si Portugalia.
Proprietarii restaurantelor sunt, insa, nemultumiti de aceasta masura si spun ca aceasta va aduce profituri enorme producatorilor industriali, dar va distruge afacerile mici si productia artizanala.
Pe de alta parte, decizia a stranit zambete si remarci acide din partea presei. Cotidianul german Süddeutsche Zeitung a scris ca aceasta masura este “cea mai ciudata decizie de la legendara regula privind forma legumelor ce urmau sa fie vandute in magazinele europene”. In urma cu 5 ani Uniunea Europeana dorea sa impuna reguli stricte in privinta formei perfecte a fructelor si legumelor ce urmau sa fie comercializate. S-a renuntat la aceasta masura la scurt timp dupa impunerea ei.
Sursa: The Guardian