Cercetatorii de la Institutul Indian de Tehnologie din Jodhpur au cercetat mii de retete si au descoperit ca, spre deosebirea de mancarea din vest, preparatele indiene combina ingrediente cu arome diferite, care nu se suprapun. Ei nu vorbesc despre gusturile de baza, dulce, sarat, umami, ci de compusii chimici care alcatuiesc gusturile.
In tarile vestice, se practica combinarea pozitiva a gusturilor: astfel, daca mananci un desert, il potrivesti cu un vin tot dulce, care sa accentueze gustul final. La fel si cu berea si brazeturile sau carnea de vita si vinul rosu – gusturile lor au aceleasi profile de aroma.
Mancarea indiana, in schimb, face exact invers. Cele mai multe ingrediente nu au arome in comun, uneori nici macar una. De exemplu, oamenii de stiinta au analizat un preparat ce continea ca ingrediente principale carnea de crab (5 compusi chimici ce-i contruiesc aroma) cu ceapa (7 compusi chimici). Acestea aveau un singur compus chimic in comun.
Poti citi mai multe aici si in acest studiu.