De 13 ani, lucreaza la Heidi, unul dintre cele mai de succes branduri romanesti si cel mai mare exportator local de ciocolata, prezent in aproximativ 50 de tari. A pornit de jos, ca muncitor necalificat, iar in 13 ani de cariera a ajuns sa fie unul din cei mai valorosi angajati ai companiei. Din anul 2011 este Maestru Ciocolatier si cauta, zi de zi, noi combinatii de gusturi.
„Anul acesta se implinesc 13 ani de cand lucrez la Heidi. Evolutia mea a fost treptata, de-a lungul anilor, dandu-mi ocazia sa ma dezvolt si sa imi insusesc multe dintre caracteristicile care astazi ma recomanda ca Maestru Ciocolatier. Am fost invitata sa fac parte dintr-o echipa care producea ciocolata pentru export – produse care ajungeau in Elvetia. Ulterior, am devenit leaderul acelei echipe. Am fost foarte fericita sa pot invata mai multe despre arta crearii ciocolatei, participand la cursuri de specializare in Belgia si Olanda, de Barry Callebaut. Din 2006, am devenit unul dintre specialistii Research & Development, iar in prezent coordonez echipa de Ciocolatieri si Inovatii.”
Sa fii Maestru Ciocolatier inseamna sa fii, in primul rand, curios, ne povesteste Cristina. Sa cauti mereu combinatii noi de gusturi, sa fii creativ, sa ai multa rabdare si indemanare si, nu in ultimul rand, simt artistic.
„Nicio zi nu seamana cu cealalta. Intr-o zi poti crea trufe si praline fresh, apoi vei pregati impreuna cu echipa ta, ciocolata personalizata pentru cele mai apreciate lanturi de confiserii din Olanda. A doua zi e posibil sa pregatesti, impreuna cu ceilalti ciocolatieri, figurinele mici pentru Craciun, pictandu-le atent si decorandu-le manual, cu cea mai mare grija.”
Daca noua ne-ar veni in minte zeci de motive pentru care meseria de ciocolatier este una de vis, Cristinei ii vine unul singur: noutatea. „As spune ca noutatea este cel mai frumos aspect al meseriei mele, pentru ca ea inglobeaza toate lucrurile care imi fac meseria mai frumoasa si care imi permit sa fiu creativa: jobul meu este plin de provocari interesante care ma fac sa ma joc cu limitele gustului, prin arta combinatiilor si a degustarii. Experienta meseriei de ciocolatier imi demonstreaza, zi de zi, ca nu exista bariere, ceea ce ma bucura foarte mult. „
Evident, pe fisa postului de ciocolatier, pe primul loc se afla degustarea noilor retete. Intocmai ca un somelier care degusta vinul, Cristina are o tehnica speciala care o ajuta sa identifice toate aromele din ciocolata nou creata: "De fiecare data incerc sa savurez ciocolata pe deplin. Nu o mestec, ci o dizolv incet, pentru a putea simti cat mai bine profilul gustativ si aromatic al ciocolatei si al ingredientelor. Combinatia favorita pentru mine este cea de alune caramelizate cu ciocolata fina".
Dintre toate creatiile sale, Cristina se lauda cel mai mult cu cateva sortimente, care au avut cel mai mare succes la public: „Primul succes l-am avut cu tableta din ciocolata alba cu cappuccino, urmat de succesul de care s-a bucurat gama Grand’Or, cu alune caramelizate." Ciocolata sa de suflet este, insa, fara indoiala cea din gama Heidi Pure, atat cea cu lapte, cat si cea alba.
Ea nu ezita sa foloseasca si ingrediente mai atipice pentru ciocolata, precum piper rosu, sare neagra, fulgi de chilli. Inainte sa ridicati o spranceana, va spunem doar atat – noi le-am incercat si sunt chiar interesante. „In urma unui studiu de piata cu privire la noile trenduri din industria alimentara, referitoare la lumea ciocolatei, am descoperit un ingredient-surpriza : sarea. Desi banala, in combinatie cu ciocolata da nastere unui gust cu totul aparte, potentand surprinzator gustul acesteia”, explica si Cristina.
Altele sunt ingredientele de care sa te feresti: „In general, cand vine vorba de ciocolata, nu trebuie sa folosim ingrediente care contin coloranti », ne spune ea.
Cum ia nastere o reteta noua? Nu foarte usor. „Atat intalnirile informale si sedintele interne, cat si studiile de piata pe care le efectuam joaca un rol important in crearea de noi retete. Desi intreg procesul intern de creare a unei noi retete este unul secret, va pot spune ca este si extrem de dinamic si complex, implicand fiecare departament. De fiecare data, testam mai multe variante, pana ajungem la pasul final - crearea unei noi game sau unui nou produs. Pana acum, am testat pana la 160 de variante intermediare, inainte de a ajunge la reteta perfecta”, ne-a mai povestit ea.
Atunci cand nu mananca ciocolata, deserturile ei preferate sunt cele facute in casa, cu ingrediente de calitate: “Printre preferatele mele se numara mousse-ul de ciocolata si brownies. In plus, nu as refuza niciodata o tarta cu fructe sau un cheesecake."
Cum se tempereaza corect ciocolata
Pentru ca nu am putut sa stam la povesti cu Cristina fara sa-i "furam" macar un secret de-al meseriei, am rugat-o sa ne explice cum se tempereaza corect ciocolata. Calitatea acesteia si temperatura exacta sunt esentiale, spune ea: "In primul rand, trebuie sa foloseasca o ciocolata de calitate (nu cea de menaj). Aceasta trebuie topita la Bain-Marie, pana atinge temperatura de 45 de grade (atentie, este nevoie de termometru). Din aceasta cantitate, se pun doua parti pe masa de lucru si se racesc prin intinderea uniforma pe suprafata blatului. Cand ciocolata ajunge la 24-27 grade, se adauga in castronul cu ciocolata ramasa si se amesteca. Astfel, obtinem o ciocolata cu o temperatura de 30-32 grade, corect temperata. Unul dintre trucurile de baza este ca ustensilele folosite sa fie „murdarite” de ciocolata doar pe o singura parte."