La Universitatea Cornell din Statele Unite a fost infiintata o grupa speciala pentru cursurile culinare. Noua invatacei de elita se pregatesc deja pentru prima lor experienta de simulare a unei calatorii pe Marte, iar in orele de gatit invata cum sa supravietuiasca si sa pregateasca mancare pe planeta la care Pamantul ravneste de mult timp sa o colonizeze.
4 luni in conditii extreme
Proiectul numit HI-SEAS are scopul de a crea o strategie coerenta pentru hranirea oamenilor pe Marte, prin analizarea energiei, resurselor si a parametrilor nutritionali. Ba mai mult, porneste de la ideea placerii de a gati pentru ca initiatorii proiectului spera ca oferindu-le astronautilor posibilitatea de a alege din mai multe feluri de mancare si a-si pregati singuri cinele le va ridica cu siguranta moralul.
Punctul culminant va fi anul viitor, in 2013, cand din cei 9 invatacei de acum se vor alege 6 foarte buni, care vor petrece 120 de zile izolati intr-un habitat care va simula toate conditiile de pe Marte. Tabara se va stabili pe muntele vulcanic Mauna Loa, din Hawaii, unde vegetatia si alte resurse lipsesc cu desavarsire si tot ce vor avea la indemana ca sa supravietuiasca vor fi ingredientele deshidratate si conservele cu alimente semipreparate pentru misiuni spatiale, pe care vor trebui sa le gateasca dupa retele si tehnicile pe care le invata acum.
Si pentru ca misiunea sa fie cu adevarat extrema, echipa va avea voie sa faca dus doar 8 minute pe saptamana, iar spatiul in care se vor afla, desi nu va fi inchis etans, va schimba foarte putin aer cu mediul inconjurator, astfel ca atmosfera dinauntru nu va fi atat de proaspata.
Cum arata camara spatiala?
E impropriu spus camara, pentru ca tot ce pot si vor lua cu ei in misiunie bucatarii spatiali poate incapea intr-o cutie. Bucataria de la Universitatea Cornell, unde se experimenteaza retete pentru Marte, are la dispozitie ingrediente speciale: carne de vita si pui deshidratata sau inghetata, branza rasa uscata si inghetata, fructe si legume deshidratate, pudra de mirodenii, alge, agar-agar ( un fel de gel continut de alge din care e extras prin apa fierbinte), unt concentrat din care toata apa a fost scosa prin centrifugare. Din acestea, echipa trebuie sa invete sa se hraneasca timp de cateva luni de zile.
Intrebarea care apare este de ce este nevoie de atat de multa osteneala pentru a gati mancarea cand totul ar putea fi asigurat semipreparat pentru o misiune adevarata in spatiu. Specialistii cred ca orice conexiune cu viata obisnuita, mirosurile si gusturile familiare sunt esentiale pentru moralul celor care petrec luni de zile la miliarde de kilometri distanta de Pamant, intr-un mediu strain, lipsiti de mediul si interactiunea cu semenii.
Cum arata mancarea pentru Marte?
Ca sa reziste in spatiu, alimentele si ingredinetele obisnuite de pe Pamant trebuie sa aiba o alta forma si consistenta decat cea obisnuita. Nu trebuie sa se altereze usor. Dimpotriva, trebuie sa isi pastreze gustul si aspectul timp de un an. Trebuie sa fie deshidratate, iar daca acest lucru nu e posbil e bine sa fie din conserva.
In spatiu, gustul si mirosul sunt mult diminuate pentru astronauti. Unii dintre membrii echipajului Statiei Spatiale Internationale, de exemplu, au obiceiul sa isi puna la toate mesele foarte mult sos iute ca sa compenseze lipsa de gust. Aici intra in joc maiestria celor care invata la Universitatea Cornell sa faca din ingredientele deshidratate, inghetate si transformate in praf niste preparate irezistibile si gustoase. Cei noua selectati sa ia parte la proiect invata sa gateasca altfel decat stiau pana acum, alegand preparate variate pe care sa le pregateasca cu minim de echipamente.
In spatiul simulat nu vor avea la indemana echipamentele obisnuite dintr-o bucatarie: un cuptor electric, o plita cu inductie, o oala sub presiune si un blender e tot ce vor primi. Restul e lasat la latitudinea imaginatiei lor pentru ca sunt incurajati sa experimenteze, cu unele limite impuse de spatiu. De pilda, trebuie sa renunte la prajeli pentru ca pe Marte presiunea atmosferica este la jumatate in comparatie cu cea de pe pamant. Astfel, in timpul prajirii picaturile de ulei ar putea ajunge in cabina in care se va afla echipajul cand gateste.
Bucatari amatori care vor sa scrie carti de bucate pentru Marte
Cei mai multi dintre cei 9 membri ai echipei au putina experienta in bucatarie. Unii n-au pus mana niciodata pe o oala. De exemplu, Simon Engler e specialist in robotica si n-a copt in viata lui o paine, dar la cursurile culinare de la Univeristatea Cornell a invatat sa faca pizza. Stiu cu totii ca sunt sanse mici pentru ei sa ajunga pe Planeta Rosie, dar spera ca viitorii colonisti sa se foloseasca de experimentele lor si sa gateasca retetele pe care ei le inventeza.
Sursa: Popular Science