Am auzit deja de carne 3D scoasa la imprimanta, dar ideea lansata de un grup de cercetatori de la Virginia Tech din Statele Unite ni s-a parut si mai interesanta.
Intr-un studiu publicat in primavara aceasta cecetatorii explica un proces pe care l-au gandit pentru a transforma celuloza solida – care poate proveni din lemn, iarba sau reziduuri de la recolte – intr-un carbohidrat numit amiloza. Aceasta este un produs sintetic, are gust dulce, si seamana cu alti carbohidrati complecsi cum este amidonul de porumb.
Pe termen scurt acest amidon extras din celuloza poate fi folosit pentru a schimba textura unor feluri de mancare. De pilda, pentru a inlocui pesmetul folosit pentru retetele de preparate pane. Pe termen lung, insa, cercetatorii spera ca aceasta tehnologie sa permita oamenilor sa transforme celuloza intr-o sursa de hrana, atunci cand agricultura traditionala nu va mai putea face fata cererii de manacare.
Amiloza pe care o propun oamenii de stiinta nu va aparea, insa, intr-un viitor prea apropiat pentru ca producerea ei presupune un cost de productie ridicat. Insa, daca aceasta tehnologie va ajunge pe piata, nu va fi pentru prima data cand vom consuma produse derivate din celuloza. Industria alimentara a descoperit deja ca nici nu e nevoie sa trasnforme celuloza in amidon ca sa o consumam.
Produsele pe baza de celuloza sunt folosite la scara larga ca aditivi in alimentele procesate pentru a imbunatati consistenta si gustul. Diferenta dintre cele deja folosite acum si cele pe care cercetatorii le propun pentru viitor este ca cele din urma ne vor aduce si o serie de nutrienti in alimentatie.
Sursa: NPR