Mai mult decat un blog culinar, whatlibertyate.com, poate fi un model de urmat pentru toti cei care se gandesc sa faca fotografie de food. Cunostintele de grafica ale Gabrielei se vad atat in designul site-ului cat si in felul in care isi compune fotografiile.
In plus fata de alte bloguri de profil, pe whatlibertyate.com poti sa citesti una dintre putinele reviste online de cooking. Desi arata ca si cand ar fi realizata de profesionisti in domeniu, aceasta este realizata de o mana de oameni pasionati de bucatarie, Gabriela si prietenii ei.
Cand si de ce ai ales sa iti faci un blog culinar? Ce inseamna pentru tine mancarea?
Food blogul What Liberty Ate a aparut oficial in 2010. Insa, cochetam cu ideea de a avea o colectie de retete, inca de pe vremea cand eram studenta in Franta si descopeream bucataria frantuzeasca. Sunt o gurmanda din fire, si asta ma impinge constant sa incerc preparate noi. Ideea blogului s-a concretizat efectiv sub forma unui proiect in care eu mi-am dorit foarte mult sa imi dezvolt fotografia culinara si sa o imbin cu designul grafic, nu numai sa am o colectie de retete. Intre timp blogul a devenit un jurnal, iar numele subliniaza dorinta de a fi liber in alegeri, de a da la o parte orice forma de constrangeri si de a porni intr-o calatorie de descoperiri si aventuri. Blogul a fost intr-adevar o calatorie plina de invataturi si descoperiri. Si inca este. Prin el mi-am indeplinit visuri, am cunoscut oameni pe care nu credeam vreodata ca o sa ii cunosc, am adus zambete pe fetele celor care imi citesc povestile.
Felicitari pentru revista. Atat din punct de vedere al continutului cat si ca design arata mult mai bine decat multe publicatii de profil. Cum ti-a venit ideea?
Multumesc foarte mult. Ideea revistei What Liberty Ate a aparut din dorinta de a promova fotografia culinara in Romania, dar si de a aduce un set de practici bune in blogosfera. Revista se vrea a fi si o motivare pentru cei care intr-adevar au food bloguri de calitate. Este un semn ca cineva doreste sa ii promoveze si ca munca lor este remarcata. Actualmente, in Romania se vorbeste foarte putin despre food blogging si fotografia culinara, desi se crede ca acest curent este promovat. Revistele de profil, prefera sa cumpere imagini nereprezentative de pe site-urile de stock, si nu sprijina sau promoveaza food blogurile autohtone.
Apoi, mai este cealalta latura ignorata, a food blogurilor romanesti. Exista mii de bloguri cu retete minunate, dar cu o calitatea foarte joasa a fotografiilor. In prezent, curentul culinar inteles gresit, impinge pe oricine crede ca poate gati bine sa isi deschida un blog, sa faca fotografii cum crede el/ea ca este bine si apoi sa dea share pe Facebook. Nu exista conceptul de creatie, motiv pentru care numarul food blogurilor foarte bune este incredibil de mic, in comparatie cu alte tari din intreaga lume.
Revista prezinta unele dintre cele mai bune food bloguri din Romania si interviuri in exclusivitate cu food bloggeri internationali de mare succes pentru a face mai bine inteles curentul food bloggingului. De asemenea, toate retetele si fotografiile prezentate in revista sunt realizate de mine si de food bloggeri romani. Pentru noi nu exista conceptul de fotografie de pe site-urile de stock. Revista are si versiune in limba engleza, o modalitate in plus de a face cunoscute blogurile romanesti si peste granitele Romaniei.
"What Liberty Ate Magazine" este creata in exclusivitate de mine, iar cativa colaboratori pasionati de bucatarie sau fotografie, contribuie cu materiale la construirea continului ei. Nu dorim sa avem o revista doar cu imagini frumoase si atat, din contra, avem si continut de oferit. Desi in Romania presa nu a prea scris despre aceasta revista, peste hotarele ei, ea a fost foarte apreciata, fiind prezentata pe unul dintre cele mai bune site-uri de design din intreaga lume.
Care sunt retetele (sau pozele) de pe blog cu care te mandresti cel mai tare? Ce le-ai recomanda cititorilor foodstory?
Ohh, am atat de multe printre preferatele mele. Dar daca ar fi sa aleg, cu siguranta covrigii acestia ar castiga, alaturi de savarine, Marlenka, inghetata facuta in casa, tort eclair, bundt, aceasta placinta frageda si begals newyorkezi.
Ceai sau cafea? Care este bautura preferata pentru micul dejun?
Tinand cont ca diminetile mele sunt intr-adevar foarte matinale, trebuie sa imi incep ziua cu o cafea. Insa ceaiul nu ramane nici el mai prejos, si pe parcursul zile incerc sa beau macar unul. In Cehia, pe langa bere, oamenii beau foarte mult ceai, si astfel el a devenit si pentru mine oarecum obligatoriu.
Vin sau bere seara, la cina?
Cu siguranta si fara ezitare, aleg mereu vinul. Desi imi place si berea, si traiesc intr-o tara in care berea este pe primul loc, vinul rosu ramane preferatul meu.
Ce nu iti lipseste niciodata de pe masa/ din bucatarie?
Prosopul sau servetele.
Care a fost cel mai mare esec culinar?
Din fericire pentru mine, nu am avut prea multe esecuri in bucatarie. Si pot spune ca cele care s-au intamplat, au fost dupa ce am invatat sa gatesc. Probabil macarons-urile frantuzesti se pot plasa pe lista eseculor mele, pentru ca a trebuit sa le fac de cateva ori pentru a obtine celebrul piciorus.
Care este cea mai frumoasa amintire culinara?
O amintire care mi-a ramas in suflet este de pe vremea cand eram in Stalele Unite si o prietena foarte draga a venit cu un brat de homari fierti la noi. Erau impachetati in ziar si aratau delicios. Era o vara torida, eram infometati, ne-am asezat cu totii la masa si am devorat pur si simplu acei homari. A fost o masa atat de plina de multumire si simplitate, pe care nu o sa o uit niciodata!
Unde ai gustat cea mai buna mancare si ne-ai recomanda sa mergem?
As vrea sa spun Franta, desi poate v-ati fi asteptat la o tara mai exotica. Ador bucataria frantuzeasca si ramane la baza multora dintre retetele preferate pe care le fac astazi, in consecinta pentru mine este cel mai bun loc in care ati putea incepe o calatorie gurmanda. Cred ca bucataria frantuzeasca are preparate pentru orice tip de gusturi, si nimanui nu ar trebui sa ii fie frica sa incerce sa manance frantuzesc.
Daca ar trebui sa mananci timp de un an de zile un singur fel de mancare, ce ai alege?
Tarte flambee, cu siguranta!
Ai mancat vreodata ceva pregatit de un bucatar celebru?
Din pacate nu. Insa de curand am cumparat cartea de bucate a lui Beatrice Peltre si incercand retetele ei, m-am simtit ca si cum ea mi-ar fi gatit. Pe un plan mai realistic insa, mi-as dori sa mananc mancare preparata nepretentios, dar delicios si ingenios. Cu siguranta Jamie Oliver face asta, prin preparatele lui rustice si lipsite de efort. Pe wishlist as putea sa mai adaug si pe cativa dintre food bloggerii pe care ii admir : Aran Goyoaga, Beatrice Peltre, Helene Dujardin.
Pentru ce personalitate ti-ar placea sa gatesti?
Wow! Sincer nu m-am gandit niciodata sa gatesc pentru o personalitate anume. De obicei gatesc pentru prieteni, iar recent am fost invitata sa gatesc pentru un brunch casual, aici in Cehia. Cred ca mai am mult de invatat din arta gastronomica insa mi-as dori sa am preparatele gustate, din nou, de unii dintre food bloggerii pe care ii admir. Cu siguranta a gati pentru presedinte sau pentru vreun actor/cantaret celebru nu este un obiectiv pe lista mea.
Locuiesti in Cehia. Cum reusesti sa stai suficient timp in casa incat sa gatesti si sa fotografiezi pentru blog? Nu iti vine sa te apuci de fotografie arhitecturala?
E foarte greu sa pastrez balanta intre jobul meu real si blogul. Jobul imi cere foarte mult timp de studiere si practica tehnica, iar blogul ma ajuta sa-mi dezvolt si sa-mi pastrez activa latura creativa. Incerc sa pastrez balanta egala, insa sunt cazuri in care jobul imi ocupa tot timpul, iar blogul cade pe locul doi. Cand am timp liber, imi place sa iau camera in mana si sa fotografiez orice ma inconjoara, nu numai mancarea. Fotografia arhitecturala e frumoasa, dar necesita mult studiu si nu pot spune ca ma atrage. Inainte de a incepe fotografia culinara, am cochetat foarte multi ani cu fotografia de peisaj si aceasta inca are un loc important in sufletul meu. Din pacate in oras nu poti sa o practici prea mult.
Ce echipament utilizezi pentru fotografia de food? Fotografiezi cu lumina de studio sau la lumina naturala?
Folosesc un Sony Alpha 330, obiectiv standard 18-55mm. Am si cateva filtre de close-up, insa niciun macro. Fotografiez numai cu lumina naturala, intotdeauna folosind un trepied si cateva discuri reflectoare. Imi place sa pastrez totul cat mai simplu si sa obtin fotografii cu o atmosfera cat mai reala care poate sa sugereze un moment al zilei sau un anotimp.
Cum arata, in viziunea ta, top 3 cele mai interesante site-uri/bloguri culinare din lume?
Ador intrebarea aceasta! Dupa cum se poate observa din blogroll siteului meu, urmaresc doar cateva bloguri care consider eu ca sunt cele mai bune. Insa in top 3 cu siguranta veti gasi pe Cannelle et Vanille (Aran Goyoaga), La Tartine Gourmande (Beatrice Peltre) si What Katie Ate (Katie Quinn Davies).
Multi bucatari celebrii declara ca muzica ii inspira in bucatarie. Pentru tine cum este? Asculti muzica in timp ce gatesti?
Da, este adevarat, muzica ma inspira si pe mine. In timpul sedintele foto, prefer sa ascult muzica de tip lounge sau clasica, pentru a nu interfera prea mult cu sirul gandurilor mele. In timp ce gatesc ascult muzica mai contemporana.
Ce parere ai despre zicala “barbatii sunt cei mai buni bucatari” ?
Barbatii au ceva prin care reusesc sa faca mancarea mai buna, e adevarat. Bunicul meu gatea foarte rar, dar cand gatea, totul era divin. Insa nu e regula generala. In lumea food blogging-ului cel putin, barbatii sunt foarte putini si nu exceleaza conform zicalei. In bucatarie si departe de lumea internetului insa, cred ca sunt multi barbati care gatesc bine, la fel de bine ca femeile, sau chiar mai bine. Zicala poate fi adevarata sau nu, in functie din ce punct de vedere doreste fiecare sa o vada, dar sunt sigura ca nici femeile nu sunt mai prejos decat barbatii in bucatarie, si reusesc cu delicatete, sa dea ceva special preparatelor lor.
Citeste si Interviuri Foodstory: Ana Maria Ciolacu