Se poate manca bine si sanatos fara sa pierzi nimic din gust, crede Peter Kaminsky, critic culinar si autor de carti de bucate de peste un deceniu. Ultima sa carte “Cullinary Intellingence: The Art of Eating Healthy (and Really Well)” este manifestul sau pentru acest crez: alegerea mancarurilor potrivite nu numai ca te ajuta sa fii mai sanatos, dar si slabesti.
In revista “Food & Wine” Peter Kaminsky povestea ca toata viata si activitatea sa s-au invartit in jurul mancarurilor, asa ca atunci cand medicii l-au avertizat ca are reale probleme de sanatate din cauza colesterolului marit a hotarat sa slabeasca. Si a reusit asta intr-un singur an fara sa renunte la niciun stop de savoare.
“M-am concentrat si mai mult – nu mai putin – pe mancare. Desi este o metoda neortodoxa de a aborda subiectul slabitului, am realizat ca un plan de regim alimentar pe termen lung va avea success in cazul meu numai daca va avea din plin mancare. Asa ca, in loc sa imi iau mintea de la mancare, am cautat sa imi dezvolt ceea ce eu numesc inteligenta culinara. Adica, abilitatea de a alege ingrediente si mancaruri cu mult gust si savoare, astfel incat sa numai caut satisfacerea poftelor in sosuri, dulciuri, prajeli si grasimi”, spune Peter Kaminsky.
Nu iti pune pofta in cui
Inteligenta culinara a lui Kaminsky nu are nimic de-a face cu rusinea de a pofti la anumite alimente. Dimpotriva, e considerat natural sa ne fie pofta de ceva si sa nu ne oprim daca vrem sa gustam o friptura, un cubulet de ciocolata, un pahar de vin. Sa mananci sanatos nu inseamna, asadar, sa te fortezi sa respecti diete fixe si reguli de gramaj si calorii, intelegem noi.
Calitatea primeaza
Si apropo de calorii, una din ideile promovate de “inteligenta culinara” este aceea de gust si savoare per calorie. Nu, nu e vorba de noi liste cu mancaruri bune si mancaruri rele. Ceea ce Peter Kaminsky propune este sa invatam sa gatim cu ingrediente care au gust.
Adica, sa nu mai cumparam rosii iarna, portocale vara si spanac toamna, pentru ca nu vor avea niciodata aroma si gustul celor care se coc cu adevarat in sezonul lor. Astfel, daca nu au gustul la care ne asteptam, nici satisfactia papilelor gustative nu va fi aceeasi si, inevitabil, vom compensa cu mai mult zahar, sare sau grasimi. Si in ciuda faptului ca ne facem portii mici din ingrediente acceptate ca fiind cu putine calorii va trebui sa mancam mai mult sau sa adaugam alte ingrediente pentru ca pofta sa fie satisfacuta.
Rezultatul? Niciun gram in minus pe cantar si niciun efect benefic asupra sanatatii. Aceelasi truc il putem folosi si in cazul cicolatei. O ciocolata neagra de calitate ne va satisface pofta de dulce mai bine decat o punga cu bombonele. Ideea e, spune Kaminsky, ca daca inveti sa lucrezi cu ingrediente bune si le prepari cum trebuie vei fi satisfacut cu mai putin.
Cumpara inteligent
Primul gand despre mancarea sanatoasa te poarta spre produse bio. Nu este suficient, insa, sa cauti raionul lor la supermarket si nici sa te bazezi pe ideea ca ceea ce gasesti in piata, la tarabe e 100% natural si mai bun. Kaminsky crede ca trebuie sa invatam sa cumparam mancare inteligent si sa nu ne lasam convinsi doar de aspect si eticheta. Miroase, atinge si gusta, daca e posibil, inainte sa cumperi! O piersica tare nu va avea aroma uneia mai moi, chiar daca arata impecabil, pentru ca nu e coapta.
Cartea “Cullinary Intellingence: The Art of Eating Healthy (and Really Well)” nu e o carte despre diete, ci una despre cautarea placerilor de la masa si adoptarea lor intr-o dieta sanatoasa. Inteligenta culinara nu inseamna sa stii sa iti calculezi caloriile din farfurie si sa excluzi ingredientele “interzise”, ci arta de a invata sa gusti din toate cate putin pentru a satisface si poftele sufletului, nu numai nevoile organsimului.
Cartea poate fi comandata pe amazon.com la pretul de 15.56$.