Scoala Cristinei are deja vechime. Este, de fapt, un Centru Romano-Belgian de Formare Profesionala si Orientare in Cariera, o organizatie non profit, deschisa din 2005. Este o scoala unde se fac numai cursuri pentru cele doua domenii conexe: bucatarie si restauratie, pentru cei care vor calificare, specializare sau doar un hobby. Mai toata lumea o stie drept Horeca School si sunt deja cateva figuri celebre care au trecut si prin cursurile Cristinei inainte sa porneasca profesionist la drum. Multi Masterchefi (Sidia Sissoko, Alexandru Petricean, Bogdan Alexandrescu sau Traian Galleguillos) si-au luat diploma de bucatar, dupa concurs, prin aceste cursuri.
“Nu scoatem bucatari pe banda rulanta”
De cand cu emisiunile culinare si concursurile de bucatari s-a instituit parca un trend si numarul celor care vor sa faca un curs de bucatar a crescut. “Unii abia acum descopera meseria asta, altii isi dau seama ca exista sansa sa faca din pasiunea lor o meserie”, imi spune Cristina. Nu sunt cu mult mai multi decat inainte, dar vin parca mai constiinciosi, cu niste termeni in vocabular pe care ii descopera dinainte la televizor.
In fiecare an scoala are in jur de 60-70 de absolventi bucatari si tot cam atatia cofetari-patiseri. Primii sunt in mare majoritate barbati, iar fetele tind sa faca mai des treburi delicate de cofetarie. Numarul lor depinde, insa, de cat de multi se inscriu la cursuri si, mai ales, cati rezista pana la final. Cristina imi povesteste ca orele de teorie sunt doar o mica parte din ceea ce fac cursantii. In schimb, se pune mult accent pe practica, facuta cu bucatari de calitate, in locatii bune, in bucatarii adevarate. Ce-i drept, nimeni nu iti baga cu palnia in cap cunostintele si daca nu iti dai interesul si nu mergi sa inveti, vei pleca asa cum ai venit.
O meserie pentru cei cu chemare
Cristina van der Schaaf a descoperit in atatia ani de cautare ca sunt categorii diverse de oameni care vin sa invete sa gateasca altfel decat acasa. Sunt cei care vin pentru calificare, pentru ca vor sa faca o cariera din asta. Apoi, sunt cei fara siguranta locului de munca actual, cei care vor sa isi dezvolte si mai mult un hobby sau cei care vor sa isi deschida o afacere in domeniu si care vor sa stie cu ce se mananca bucataria inainte sa le ceara altora perfectiunea. Vara are si elevi care n-au terminat inca liceul printre cei inscrisi, sunt si multi tineri, iar in ciuda ideilor preconcepute unii bucatari talentati au mai mult de 10 clase. Cristina imi spune ca sunt chiar si tineri cu studii universitare care vin ca sa incerce altceva. Sunt, probabil, acei oameni carora li se potriveste manusa citatul din Kant pe care scoala il are motto: “Omul lipsit de educatie nu stie sa se serveasca de libertatea sa”.
Probabil ca scoala ei are atata cautare si pentru ca nu le promite marea cu sarea celor care le trec pragul. “Cand termini cursurile esti la un nivel foarte mic. Esti cel mult la stadiul de ajutor in bucatarie. Ca sa mergi mai departe trebuie sa fii activ, sa mergi la practica, sa nu fugi de munca de jos”, imi explica Cristina. In plus, “in meseria asta trebuie sa fii curios: sa citesti, sa te informezi mereu, sa iti cumperi carti, sa mergi la competitii”. Practic, ea iti garanteaza ca iti pune bazele si iti deschide mai multe usi pe care singur nu le-ai putea deschide. Mai departe, insa, talentul si vointa sunt cheile catre boneta de bucatar sef.
Cristina are flair si ochiul format, iar primul interviu de care trebuie sa treci este cel cu ea. Este cinstita si iti spune in fata daca are rost sa incepi un astfel de curs sau mai bine stai acasa. Si, mai mult decat atat, simte si mai departe unde ai putea sa iti gasesti locul si sa mergi sa inveti de la cei priceputi. Fiecarui cursant ii recomanda una dintre locatiile unde sa faca practica. Si sunt localuri dintre cele mai sofisticate, cu bucatarii bine puse la punct, in hoteluri de 4 si 5 stele din Bucuresti. Cuvantul Cristinei ca sa ajungi sa pui piciorul in bucatariile de aici nu este suficient. Pe langa recomandarea ei, fiecare hotel are propriul test. Uneori doar teoretic, alteori si unul practic.
Cu ochii mereu pe viitorii bucatari
Am cunoscut-o pe Cristina van der Schaaf la birou, asezat parca strategic la doi pasi de salile in care se preda teorie culinara aproape in fiecare zi. Fara sa vrea asista la toate orele de curs si probabil ca stie mai bine decat oricine tehnicile din bucatarie, terminologia, ingredientele si retetele. Chiar si asa nu a fost tentata pana acum sa isi ia o diploma in domeniu si rareori gateste acasa. Ii place, insa, sa ia masa in cateva locuri din Bucuresti: la Hanul lui Manuc, la Morgan la Dud sau la Mezze Taverna.
“Horeca School este o scoala contemporana care combina notiunile traditionale cu o viziune deschisa asupra viitorului”, imi spune cu mandrie Cristina. Este la fel de mandra si de cei care au reusit sa ramana si sa devina si mai buni acolo unde i-a trimis. Cu unii are o relatie de suflet, cu altii a ramas prietena si pune la cale alaturi de ei noi proiecte. Cu Sissoko, de pilda, ar vrea sa pregateasca in curand niste ateliere de gatit, asa cum are acum workshopuri de modelaj in pasta de zahar si martipan pe care le face in weekenduri, mai ales pentru cei care urmeaza cursurile de cofetarie.