„La nivel mondial, obezitatea a ajuns la un nivel de doua ori mai mare decat in 1980. In 2008, peste 1,4 miliarde de adulti, cu varsta de peste 20 de ani, erau supraponderali. Dintre acestia, peste 200 de milioane de barbati si aproape 300 de milioane de femei erau obezi”, arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Cauza numarul 1 a obezitatii si supraponderii
Supraponderea si obezitatea inseamna „acumulari anormale sau excesive de grasimi”, potrivit OMS. „Cauza fundamentala a acestora este un dezechilibru energetic dintre aportul caloric si numarul caloriilor arse, in urma unui consum global crescut de alimente cu un continut caloric ridicat si a unei scaderi a implicarii in activitati fizice”, mai precizeaza Organizatia.
Supraconsumul de calorii din alimente sau bauturi, inclusiv carbogazoase, implica nu doar un risc de ingrasare, ci si de dezvoltare de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si anumite tipuri de cancer.
Specialistii tin cont astazi de intreg stilul de viata al individului. O persoana supla, dar fara conditie fizica, este mai predispusa riscului de boli cronice decat una usor supraponderala, dar care face miscare.
Asadar, ideal este sa atingem o greutate corporala sanatoasa prin combinarea dietei echilibrate cu activitatea fizica.
Specialistii spun ca si 30 de minute de exercitii fizice, la intensitate moderata (cum ar fi mersul intr-un ritm mai alert) de cinci ori pe saptamana, sunt suficiente pentru a reduce riscul mortalitatii cu 50%. Chiar si practicate la un nivel scazut, 10 sau 15 minute pe zi, pot avea avantaje.
Un studiu publicat in 2012, in „Jurnalul European despre Cardiologie”, arata ca dintr-un total de mostre prelevate de la peste 43.000 de subiecti, aproape 30% au fost clasificati ca obezi, pe baza procentajului de grasimi din organism. Jumatate dintre ei insa au fost declarati „sanatosi metabolic”. Pentru ca nivelurile de colesterol, tensiune arteriala si glicemie (in conditii de repaus alimentar), impreuna cu alti factori metabolici, au fost normale – in ciuda surplusului de kilograme.
Insa cea mai importanta descoperire: odata cu introducerea activitatii fizice in analiza, riscul de boli cardiovasculare sau de cancer la subiectii obezi, „sanatosi metabolic”, care practicau regulat activitati fizice, a fost acelasi ca in cazul celor cu greutate normala si cu 30%-50% mai scazut in comparatie cu cel al subiectilor obezi, care nu practicau deloc sport.
Asadar, activitatea fizica nu se rezuma doar la echilibrul energetic , ci si mai important reduce riscul multor boli si ne ajuta sa ne pastram starea de fericire si de bine.
Ca sa-ti gestionezi greutatea si sa obtii beneficii facand sport, modifica stilul de viata treptat si nu drastic. Rezultatele unor schimbari bruste, precum dietele drastice, nu sunt, de regula, de durata.
Un regim echilibrat prin care eviti aportul caloric excesiv, lipsit de interdictii extreme sau stricte, alegerea scarilor in detrimentul liftului, mersul zilnic intr-un ritm mai alert... sunt acei pasi marunti care combinati conteaza extrem de mult.