Sarea de Himalaya, extrasa din muntii din Pakistan, este excelenta pentru gatit – odata ce este incalzita, tine foarte bine temperatura constanta si distribuie caldura uniform. Astfel, tot ce pui pe ea iese gatit in mod egal, corect si gustos.
Mark Bitterman, un specialist in gatit pe sare de Himalaya si autor al unei carti de bucate a lansat un ghid de gatit, din care am extras cateva idei importante, bine de stiut.
Ce grosime
Ai nevoie de un bloc de sare suficient de gros incat sa conduca bine caldura. Ca dimensiuni, sunt recomandate cele de 5 cm grosime.
Cum incalzesti
Asaza blocul mai intai la foc mic, pana ajunge la 93 grade Celsius, apoi creste treptat incalzirea, aproximativ la fiecare minute, pana ajungi la 260 grade Celsius. Sarea de Himalaya poate fi racita si incalzita la extrem – de la temperaturi de -18 grade Celsius, pana la 800 grade Celsius, fara sa devina poroasa sau sa se topeasca.
Cum gatesti:
Pentru ca mancarea sa iasa bine, este foarte important ca piatra sa fie incalzita perfect. Daca blocul de sare nu este incins, risti ca mancarea sa iasa prea sarata.
De asemenea, este recomandat sa tai cat mai subtire carnea, legumele si pestele. Se vor gati in cateva secunde.
Evita ustensilele din plastic, foloseste unele din metal.
Cum cureti blocul de sare
Este interzis sa folosesti detergent pentru a curata blocul de sare. Agentii chimici continuti pot distruge continutul mineral al sarii. In schimb, foloseste putina apa si un burete metalic ca sa inlaturi resturile de mancare. Dar fa asta doar dupa ce blocul de sare s-a racit complet.