In fiecare an, la Copenhaga, simpozioanele MAD Food coordonate de Rene Redzepi, aduna cei mai buni si mai renumiti bucatari din lume. Anul acesta tema principala a fost “curajul” de a pune in practica idei si gusturi noi in bucatarie. Bon Appetit a tras cu ochiul la dezbateri si a aflat care sunt ingredientele surprinzatoare ce vor intra in meniuri anul viitor.
Iarba sarata - numita de unii bucatari si sparanghel de mare – o planta care creste in zonele de coasta, puternic acida , cu textura crocanta si un gust doar usor asemanator cu iarba. O gasiti deja in meniurile unor restaurnate din Copenhaga.
Gulie - pentru multi ani a fost ignorata si trecuta in categoria legumelor imposibil de asociat. Acum a captat atentia si, feliata subtire cat o foaie de hartie, este prezentata alaturi de cod in meniul restaurantului danez Relæ.
Sunatoare - o planta cunoscuta mai degraba pentru proprietatile sale medicinale este apreciata in bucatariile nordice. La Noma, restaurantul lui Rene Redzepi, se serveste intr-un fel de mancare cu calcan.
Inghetata cu lapte - desertul revine spre savoare si gusturi de baza. Inghetata cu lapte va fi favorita in detrimentul clasicelor arome de vanilie sau ciocolata, iar singurul adaos de gust va fi un topping de sos caramel.
Furnici - este cel mai curajos trend in Europa, am spune noi. Stim ca in alte tari din lume furnicile si alte insecte sunt delicatese care se consuma deja de ani buni, dar in traditionalista bucatarie europeana, o asemenea aparitie nu poate fi decat socanta. Iar artizanul ei este tot Rene Redzepi care le prezinta la Noma sub forma unei placinte cu furnici si coacaze negre.
Sursa: Bon Appetit