Claudia-Romana Rista a avut curajul la care multi dintre noi doar viseaza. Dupa ce si-a construit o cariera solida in multinationale ce-i asigura stabilitatea pe toate planurile, a descoperit ca pasiunea pentru gatit o face sa simta ca traieste. A renuntat la tot si a luat-o de la zero, in lumea gusturilor. Insa nu regreta nimic. Considera ca nimic din ce a facut pana acum nu a fost intamplator si ca a format-o ca om.
“Lucrez de la 18 ani. Am cunoscut mai intai 'bucataria de fast-food' si experienta americana la McDonald's timp de 4 ani. Apoi traiectoria mea profesionala s-a indreptat catre vanzari si marketing. Am deschis piete internationale lucrand ca manager de vanzari pentru o firma de productie de mobilier de baie cu capital privat romano-italian. Am coordonat vanzarile pentru Franke, Red Bull, Covalact, am fost consultant extern Coca-Cola”, ne-a povestit ea.
Era preocupata sa-si construiasca o cariera solida si nu acorda o atentie sporita gatitului, despre care nici nu banuia ca avea sa-i schimbe viata. Joburile au plimbat-o insa in mai multe colturi ale lumii si i-au dezvoltat curiozitatea pentru arta culinara. “Acesti 15 ani m-au format, am calatorit in foarte multe locuri, am incercat multe bucatarii locale si m-am format ca om. Au fost toate la timpul lor. Am ajuns sa ma cunosc pe mine si mi-am dat seama ca eu imi aleg viata. N-am stiut ca gatitul e o mare pasiune pentru mine, toate semnele au venit din exterior. Primii care mi-au spus au fost colegii de la munca. “
Destinatia: bunul gust
Punctul culminant a fost cand a calatorit prin Franta rurala si si-a descoperit calea pe care trebuie sa o urmeze ea. “Acum cativa ani am pornit intr-un tur al Frantei. Am ales drumurile de tara, fara autostrazi si drumuri nationale, si-am strabatut-o in lung si-n lat. Cel mai frumos picnic nocturn l-am avut la un castel pe Valea Loirei, cel mai delicat mic dejun a fost la 'usa cortului' intr-un loc feeric din Provence, iar un pranz fantastic am avut dupa o vizita la piata din Nisa si la o brutarie locala. As putea spune ca am avut parte de o adevarata 'fete de Charcuterie' cu pâté, rosette, saucisson sec, museau, tête de veau si branzeturi alese. Atunci si acolo am inteles mai mult ca viitorul bucatariei romanesti trebuie sa fie bucataria locala, cea regionala cu produsele locului: cuisine du terroir.
In Provence m-am indragostit de lavanda si asta a inceput sa ma inspire in bucataria cu flori. Amestecul Ierburi de Provence consacrat in anii '70 contine flori de levantica. Apoi Roses du Maroc gasite in nestire pe strazile din Saint Tropez m-au facut sa nu ma opresc aici. Peste ani s-a legat firesc cu Fata Care Gateste cu Flori.”
Un inceput dulce
Totul a inceput ca o provocare personala. Pe cand lucra inca la Red Bull, a fost invitata sa gateasca pentru o asociatie non-guvernamentala: “Mi-am luat liber de la munca si am luat-o ca pe o provocare – a trebuit sa gatesc pentru 100 de persoane. Am facut tarte cu fructe. Am vazut reactia oamenilor si m-a impresionat. Au inceput sa scrie pe retelele de socializare, a fost primul moment in care mi-am dat seama ca pot sa scot si bani din asta. O persoana care a fost la eveniment m-a recomandat mai departe si asa am inceput sa cunosc din ce in ce mai multi oameni.”
Asadar, nu ea si-a descoperit pasiunea, pasiunea a descoperit-o pe ea. Asa a luat nastere Rista de bucate. “Am fost invitata sa gatesc in direct, la televizor, la un post national. Am vrut sa fac ceva deosebit cu flori. La sfarsitul emisiunii a sunat cineva si a intrebat “cine este fata care gateste cu flori?”. Si asa mi-a ramas numele. Cred ca nu este intamplator - eu sunt nascuta in luna florilor, in orasul florilor (Timisoara) si dupa 15 ani am revenit si am inflorit din nou. “
Desi pana la 18 ani nu a gatit aproape deloc si nici n-a urmat cursuri de gatit, Claudia-Romana Rista a demonstrat ca daca ai o pasiune, la un moment dat in viata tot reusesti sa o descoperi ascunsa undeva in sufletul tau.
“N-am invatat sa gatesc, cand eram mica eram tinuta departe de bucatarie, mama ma punea cu burta pe carte. La 18 ani am inceput sa lucrez in McDonald’s, iar aia a fost prima bucatarie in care am lucrat. “
Cu toate acestea, a castigat medalia de aur la secțiunea Arta Culinara, categoria Meniu Alternativ - amatori, din cadrul Campionatului Internațional de Gatit in Aer Liber, Cupa Aradului in Gastronomie.
Secretele ei par sa fie imaginatia si curajul. Ea nu ezita sa foloseasca ingrediente pe care cei mai multi dintre noi le evita sau le arunca pur si simplu: “Dupa ce am facut in direct la televizor o supa crema de frunze de ridichi, i-am facut pe toti sa regrete frunzele de ridichi aruncate.”
Apoi, ingredientele. In primul rand, sa stii de unde sa faci cumparaturile. Bacaniile etnice si pietele sunt, in viziunea ei, cele mai bune locuri de shopping. Apoi, sa gatesti tot ce e de sezon. “Cred ca lumea ar trebui sa mearga in piata si va vedea ce trebuie sa manance in fiecare perioada a anului. “
Calatorie in jurul lumii
Ii place sa descopere povestile din spatele celor mai cunoscute feluri de mancare si, mai ales, retetele. Acum, Claudia-Romana Rista a pornit intr-o calatorie culinara in jurul lumii. In fiecare miercuri, ea descopera un alt colt de lume plin de “bucate unicate”, pe care il aduce in centrul Bucurestiului, la Cafepedia. De la seara Hawaiiana, Napoletana, Catalana sau Cubaneza, fiecare seara de miercuri poate fi de-a dreptul exotica.
"In 2013 mi-am propus sa calatoresc cu Bucate Unicate. La Cafepedia am creat in fiecare miercuri seara un cadru deschis in care aromele se impletesc cultural cu bucate unicate. Acelea ale locului in care mi-am propus sa va iau si pe voi tovarasi de drum. Vom poposi in Catalania, pe coasta liguriana, vom ajunge in Provence, ne vom racori in Scandinavia, vom admira New York-ul de la inaltime, vom petrece prin Balcani, ne vom lua energie din Tarile Calde si nu numai. Atatea locuri diferite...atatea destinatii cu bucate unicate! Fiecare seara va avea tematica inspirata din bucataria unui loc special, a unei regiuni, a unei calatorii unice. "
“Imi doresc ca oamenii sa calatoreasca alaturi de mine in imperiul gustului rafinat. Cred ca menirea mea pe lumea asta este sa priveasca lumea mai dulce“.
Facebook: Rista de bucate
www.ristadebucate.ro