Descopera.ro scrie astazi despre catina romaneasca si despre cat de importanta este pentru medicina moderna. Cu fructele sale, ca niste bobite aurii care se coc toamna, catina este o vitaminizanta de exeptie, antioxidanta redutabila si neintrecuta stimulatoare a sistemului imunitar.
Pana in prezent cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi. Contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In urma analizelor de laborator a reiesit ca fructul catinei contine substanta uscata in proportie de doar 10-20%, restul compozitiei constand in zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B. Cercetari efectuate in Marea Britanie au descoperit capacitatea catinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.
Uleiul de catina, un elixir impotriva arsurilor
Uleiul de catina contine la randul sau, in proportie de circa 80-90% acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Este utilizat cu un succes deosebit chiar si in cazuri grave de arsuri termice si chimice, sau afectiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri. Uleiul de catina este folosit si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei si chiar stresului.
Asta demonstreaza inca o data ca, inainte sa cautam fructe cu nume greu de pronuntat din alte colturi ale lumii, trebuie sa incercam si roadele naturii care cresc pe langa noi.
Citeste mai multe despre proprietatile catinei romanesti pe Descopera.ro.