Romanii s-au saturat de fructele din supermarket: tari si uscate, fade si fainoase scumpe si acre. S-au intors la piata, in cautarea gustului pierdut. Aici, printre tarabele dichisite ale pietarilor gasim tot mai des si semnatura autohtona: mazgalita in graba si adesea agramat - semn ca e autentica. Dar gustul nu mai e ca pe vremea bunicilor.
Capsuni modificate genetic,
Pe vremuri, majoritatea capsunilor plecau in Rusia. Dupa caderea comunismului, problema a fost oarecum rezolvata: taranii au cumparat din straini soiul Premial. Fructele se coc mai repede, si prin inginerie genetica, soiul a ajuns la un record de 900 de grame de capsuni pe o singura planta. Era mai rezistent la boli si daunatori si - foarte important si pastra aroma. Azi e unul din cele mai vechi si neproductive soiuri.
E inginerie genetica - sa nu-i spunem modificare. Prin polenizare artificiala sau prin stergere si adaugare de gene cercetatorii au obtinut hibrizi, cu pielea mai tare, pe care ganganiile n-o mai pot strapunge. Dar si miezul a suferit modificari: e mai tare si aproape ca are cotor.
Capsuni cu gust bun, dar culoarea nepotrivita
Capsunile vechi nu doar ca erau firave: mai aveau un defect care azi a fost corectat: culoarea. Ca sa se matureze uniform, cercetatorii au umblat in laboratoare la gena responsabila cu formarea cloroplastelor, cele care prin fotosinteza transforma apa si mineralele - in dulceata si vitamine. De aceea, fructul modern si uniform colorat, parca desprins din reclame, nu mai ai savoarea de alta data, si nici nutrientii.
Nu rata reportajul marca "Romania, te iubesc":