1. Nu uita sa le cureti foarte bine
Pune midiile intr-un bol cu apa rece si curata-le bine. Verifica-le si de mustati - adica acele fire care ies din ele. Trage-le dintr-o parte in alta si scoate cat de mult poti din ele.

2. Intotdeauna foloseste ingrediente aromate
Nu arunca direct midiile in tigaie. Inainte sa faci asta, caleste niste ceapa, usturoi sau ghimbir care vor servi drept baza pentru sosul in care se vor scalda midiile.

3. Nu uita de vin
Midiile au nevoie de lichid ca sa se gateasca. Si de ce sa folosesti apa cand poti folosi vin? Cel mai potrivit este vinul alb sec, care va umple midiile de o aroma intensa. Daca insa preferi o varianta non-alcoolica, poti folosi lapte de cocos sau rosii suculente, care se vor transforma intr-un sos delicios.

4. Fierbe-le la foc mic, nu la foc mare
Dupa ce ai calit ceapa, usturoiul sau alte ingrediente pentru aroma, da focul la mic si lasa midiile sa se gateasca incet. Ai mare grija sa folosesti o oala/tigaie cat mai mare – astfel incat sa aiba cat mai mult spatiu.

5. Foloseste capac neaparat
Nu lasa toate aromele sa se piarda. Midiile se gatesc cu aburii care ies din lichidul in care sunt scaldate, asa ca nu ridica imediat capacul – lasa-le sa stea acoperite macar patru minute, pana se deschid. Atentie –midiile care nu s-au deschis trebuie aruncate pentru ca nu sunt bune.

6. Inca un plus de aroma
Inainte sa termini de gatit midiile, adauga inca niste unt sau branza si verdeturi proaspete, taiate marunt: patrunjel, marar, coriandru, tarhon – toate merg de minune pe langa midii. Acestea vor da inca un plus de aroma.
 
7. Serveste-le cu paine
Nu manca midiile goale. E o regula de aur sa le savurezi alaturi de o paine proaspata pe care sa o scalzi in sosul aromat care altfel se pierde. Si nu uita sa aduci pe masa si un bol mare in care sa arunci  scoicile goale.

Tags: midii, vin alb