De dragul rapiditatii am adoptat cuptorul cu microunde cu bratele deschise. Cateva butoane apasate si cateva minute de asteptare iti pot livra o masa in cel mai scurt timp. Exista, insa, si momente in care nu obtii cele mai bune rezultate: branzeturile se pot topi prea mult, legumele se pot fierbe prea tare, iar popcornul se poate arde. Toate astea pot fi evitate daca stii trucuri eficiente.
1. Cum sa gatesti perfect legume
Daca vrei sa gatesti legume la microunde e bine sa le feliezi sau sa le tai in bucati egale si sa le alegi pentru a fi gatite impreuna pe cele care au texturi asemanatoare. De exemplu, porumb si mazare sau morcovi si ardei. Ca sa se gateasca bine este bine sa asezi legumele intr-un strat uniform intr-un vas termorezistent si sa acoperi vasul cu o folie de plastic. Cand legumele sunt gata, inteapa din loc in loc folia pentru a elibera aburul fierbinte.
2. Cum sa incalzesti perfect mancarea
Ti s-a intamplat, probabil, sa vrei sa incalzesti resturile de la cina a doua zi la pranz si sa observi ca dupa un minut la microunde doar suprafata lor este fierbinte. Secretul este sa asezi mancarea intr-un strat cat mai plat si sa ii dai forma unui inel. Cuptorul cu microunde incalzeste din exterior spre interior, iar mancarea astfel asezata va avea toate sansele sa se incalzeasca bine.
3. Cum eviti uscarea sau arderea ingredientelor
Microundele incalzesc mancarea bombardand moleculele de apa din ingrediente cu energie. Dar, in acest fel, apa se evapora in mare parte si iti va lasa in urma o mancare fada. Poti preveni acest lucru daca invelesti ingredientele sau daca acoperi recipientul in care sunt puse cu un servetel umezit. Asta va ajuta mancarea sa retina apa si sa ramana umeda.
O alta metoda pentru a preveni uscarea mancarurilor este sa le pui la microunde impreuna cu un vas cu apa. Secretul se poate aplica pentru incalzirea mancarurilor, pentru gatirea legumelor sau pentru popcorn.
4. Nu pune vasul cu mancare in mijlocul cuptorului
Cele mai multe dintre cuptoarele cu microunde au o farfurie rotativa pe care trebuie sa asezi reipientul. Aceast dispozitiv rotativ ajuta mancarea sa treaca prin punctele in care undele emise se intalnesc si formeaza puncte fierbinti care gatesc mancarea. Insa, in momentul in care asezi recipientul pe margine, sunt sanse mai mari ca mancarea sa ajunga in aceste puncte fierbinti si sa se gateasca mai repede si mai bine.
5. Cum sa incalzesti mai multa mancare in acelasi timp
Daca tii cont de trucul de la punctul 2, prin care asezi mancarea in forma unui inel, atunci va fi foarte usor sa il pui in aplicare si pe acesta. Cel mai simplu mod in care poti incalzi mai multe portii de mancarea in acelasi timp este sa asezi pe prima farfurie, in mijloc, o cana, iar peste ea o a doua farfurie cu mancare. S-ar putea sa fie nevoie sa schimbi intre ele farfuriile la jumatatea timpului.
6. Alege recipientele potrivite
In primul rand, trebuie sa fie din ceramica sau plastic. Iar in al doilea rand, ar fi indicat sa fie rotunde, pentru ca in cele patrate sau dreptunghiulare energia si caldura se va distribui mai mult spre colturile recipientului iar mancarea aflat in aceste zone se va gati mai mult.