Suntem obisnuiti cu mierea de salcam sau mierea de tei pe care apicultorii o vand cu mandrie la noi. Desi avem cateva sortimente foarte apreciate de miere, sunt alte tari care se lauda cu adevarate delicatese. Iata care sunt printre cele mai faimoase in lume.
Slovenia - mierea promovata ca atractie nationala
Pe site-ul oficial de turism al Sloveniei albinele si mierea sunt promovate drept o atractie demna de luat in seama de catre strainii care ajung aici. Slovenii se lauda ca sunt singura tara din Uniunea Europeana care protejeaza specia de albine locala - Apis mellifera Carnica. 1 din fiecare 250 de localnici este crescator de albine, iar din 2009 mierea lor este produs cu marca protejata. Acesta tara este faimoasa pentru apicultura, careia i-a dedicat si un muzeu. Iarna anului 2012 a fost, insa, destul de dura pentru firavele albinute, iar apicultorii au pierdut atunci 30% din colonii, ceea ce a redus dramatic si productia de miere.
Yemen – Mierea Sidr, la fel de valoroasa ca aurul
Sidr este o specie de arobori din Yemen (Ziziphus spina-christi) despre care se spune ca sunt primii arbori aparuti pe Pamant in gradina Edenului. De la frunze pana la fructe toate au proprietati medicinale, asa ca e de inteles de ce mierea de Sidr este extrem de apreciata de cunoscatori. Se spune ca este un excelent antibacterian, antiinfalator si aphrodisiac, iar un studiu recent a aratat ca este un remediu impotriva sinuzitei. Mierea Sidr este un sortiment extrem de rar si valoros, produs in Valea Do’an din Yemen de mii de ani. Un borcanel ajunge sa coste chiar si cateva sute de dolari.
Etiopia – mierea alba
Etiopia produce un sfert din mierea de pe continentul african. Cea mai apreciata miere din aceasta tara vine din regiunea muntoasa Tigr, considerate o delicatesa produsa din florile unei specii locale de salvie, numai in anumite perioade din an, dupa sezonul ploios. In 2010, acest produs a devenit o raritate din cauza secetei care a redus productia si a ridicat preturile la peste 11 dolari pentru un kilogram.
Turcia – mierea de pin
Aceasta tara produce 90% din cantitatea de miere de pin din lume. Apicultorii din provincia Muğla, unde se produce faimoasa miere, sunt atat de mandri de ea incat organzieaza in fiecare an un congres dedicat. Mierea de pin are o culoare mai inchisa decat mierea obisnuita, dar aroma si parfumul ei te poarta in padurile de conifere.
Franta- mierea din Provence, parfumata cu lavanda
In Provence nimic nu se compara cu maretia lanurilor de lavanda. Sudul Frantei este marcat de parfumul acestei plante, folosita intr-o multime de produse: de la cele cosmetice, pana la ingrediente pentru gatit. Apicultorii profita si isi duc stupurile la marginile lanurilor cu lavanda pentru a scoate apoi pe piata o miere dulce si placut aromata. O vei regasi folosita in produse locale: de la trufe pana la sardine glazurate.
Sursa: Modern Farmer