Daca pana acum credeai ca apa de la robinet nu e sanatoasa sau daca aveai impresia ca apa minerala este cea mai sanatoasa optiune, intotdeauna, citeste si verdictul expertilor consultati in campania „Filtreaza apa de mituri”, initiata de La Fantana, care incurajeaza consumul de apa din retea si filtrarea sa.
Mit: Apa minerala este cea mai sanatoasa apa
„Apa minerala, plata sau carbogazoasa, este o apa microbiologic pura. In general, aceasta are un continut ridicat de minerale care nu o recomanda pentru un consum zilnic. Apele minerale nu trebuie considerate produse miraculoase. In unele cazuri, sunt chiar contraindicate pentru ca pot contribui la evolutia unor afectiuni. Spre exemplu, acestea trebuie evitate in afectiuni precum cele de sange sau cardiace, renale, cancer, in diabet, hemoragii, unele boli de piele sau ulcer gastric. De asemenea, organismul copiilor mici nu este pregatit pentru metabolizarea unui continut ridicat de saruri si oligoelemente. Astfel ca, in cazul lor, se recomanda o apa slab mineralizata. Apa de la robinet filtrata este o optiune sigura si convenabila”, a adaugat Prof. Dr. Dan Dumitrascu.
Mit: Puritatea apei este data de nivelul de nitrati
Potrivit biochimistului Silvia Enculescu, „continutul de nitrati reprezinta doar o mica parte din totalul de componente care dau indicatia corecta despre calitatea si siguranta apei. Alaturi de acestia se mai regasesc alte elemente fizice, chimice si microbiologice care sunt controlate si definesc obligatoriu, din punct de vedere legal, caracterul de apa potabila, buna pentru consum. In total, peste 40 de parametri sunt analizati, printre cei mai importanti fiind turbiditatea, pH-ul, conductivitatea, nitratii, nitritii, amoniacul, metalele, cantitatea de saruri dizolvate in apa sau cantitatea de calciu si magneziu”.
Mit: Cea mai curata apa se obtine prin osmoza
Filtrarea prin osmoza inversa elimina din apa absolut tot continutul chimic, inclusiv cel de minerale absolut necesar pentru buna hidratare si functionare a corpului. Astfel, apa obtinuta prin osmoza inversa este pura chimic, dar fara nici o valoare nutritionala, nepotabila, absolut contraindicata consumului uman, cu parametri ce nu se mai incadreaza in reglementarile legale. Nu mai are calciu, magneziu si alte saruri minerale si odata ajunsa in corp si consumata pe termen lung, se va initia un proces extrem de daunator de demineralizare cu potentiale efecte negative asupra sistemului osos si cardiovascular. Este utilizata in principal in mediul industrial.
Mit: Apa alcalina pastreaza echilibrul organismului
“Apa alcalina este utilizata pe baza unor traditii ce s-au format inaintea aparitiei medicinei fundamentata stiintific. Combaterea aciditatii gastrice nu este necesara la persoanele care nu au deficiente. Daca nu ar exista mediul acid, digestia si protectia tubului digestiv de infectii ar fi imposibile. Practic anularea aciditatii gastrice produce un dezechilibru si deschide poarta pentru infectii ale tubului digestiv. Alcalinizarea mediului intragastric produce o contrareactie prin care se anuleaza mecanismele de combatere a aciditatii gastrice, ceea ce duce la un rezultat contrar celui dorit. Pentru suferintele gastrice apa neutra este la fel de buna, in plus exista tratamente eficiente pentru bolile gastrice, fara a fi nevoie sa se recurga la remedii arhaice”, a completat Prof. Dr. Dan Dumitrascu.