Ca sa faci un tirmisu cat mai aproape de cel adevarat trebuie sa stii bine lista de ingrediente de care ai nevoie obligatoriu. Daca ai in bucatarie oua, zahar si niste piscoturi pentru sampanie, esti pe jumatate pe drumul cel bun. Mai adauga pe lista de necesitati si niste mascarpone, iar de aici inainte poti sa iti lasi libera creativitatea.
Daca ai cacao, pregateste un tiramisu clasic, insiropat cu cafea. Poti incerca si o varinata de tiramisu insiropat cu un amestec de frangelico si apa si decorat cu alune tocate marunt. Iar vara poti face un tiramisu cu capsune marinate in lichior (Cointreau sau Grand Marnier) si un stop de zahar, iar acest lichid poate fi folosit si pentru insiroparea piscoturilor.
Totul este mai simplu decat pare pentru ca triamisu este, totusi, un clasic versatil, care poate fi adaptat la propriile gusturi.
Tiramisu pas cu pas
1. Incepe cu crema. Cea mai importanta si singura la care trebuie sa cunosti proportii. Ca sa nu iti incarci memoria tine minte proportia de 1:3 . Adica pentru 150g zahar vei avea nevoie de 450g mascarpone si 3 oua.
Bate abusurile spuma. Bate galbeusurile cu zaharul pana cand devin ca o crema, incorporeaza-le in mascapone si apoi adauga trepatat albusurile batute.
2. Insiropeaza piscoturile. Alege aroma favorita: rom, cafea, vin dulce (Marsala), Grand Marnier si pregateste un amestec din aceasta si putina apa. Inmoaie piscoturile 2 secunde in lichid si aseaza-le intr-un rand, unul langa altul, in vasul in care montezi prajitura (de preferat, un vas dreptunghiular). Alternativ, poti aseza piscoturile si apoi sa le ungi cu o pensula de patiserie inmuiata in lichid pentru a te asigura ca nu le insiropezi prea tare. Adauga jumatate din crema pregatita, continua cu inca un rand de piscoturi si inca unul de crema.
3. Lasa la rece peste noapte. A doua zi poti decora tiramisu in functie de aromele alese: cacao, ciocolata rasa, alune tocate sau fructe.