Varza murata este mult mai versatila decat ne inchipuim, iar partea si mai buna este ca se poate prepara foarte usor, cu efort minim. Hai sa vedem cum.
Ingrediente:
- 1 varza medie
- 1 ½ linguri de sare
- 1 lingura de seminte de chimen (optional, pentru aroma)
Ustensile:
- Cutit
- Tocator
- Bol mare
- 1 borcan de cca. 1.7 litri
- 1 borcan mai mic, de cca. 0.4 litri
- Cateva pietricele curate sau bile de sticla
- O carpa
- 1 elastic rezistent
Mod de preparare:
- Incepe prin a curata foarte bine borcanele. Pentru a se dezvolta cum trebuie, bacteriile au nevoie de un mediu cat mai curat posibil.
- Curata varza si taie-o in sferturi. Taie fiecare sfert in bucati lungi, pe care, la randul lor, le vei toca in fasii subtiri.
- Pune fasiile de varza in bol si amesteca-le incet cu sarea. Dupa 5-10 minute, varza va capata o textura similara cu cea a salatei coleslaw. Daca vrei sa adaugi si seminte de chimen, o poti face acum.
- Pune bucatile de varza in borcanul mare, scurgandu-l din cand in cand. Preseaza varza cu pumnul pe fundul borcanului.
- Dupa ce ai terminat de pus toata varza, pune greutatile in borcanul mic si pune-l in borcanul mare, peste varza. Astfel, te asiguri ca varza este presata si ramane in lichidul propriu.
- Acopera gura borcanului mare cu o carpa si prinde-o cu banda elastica.
- In urmatoarele 24 de ore, preseaza din cand in cand varza cu ajutorul borcanului mic. Dupa aceea, depoziteaza varza intr-un loc rece, ferit de lumina soarelui, la o temperatura intre 18 si 23 de grade Celsius. Poti incepe sa o gusti dupa 3 zile si sa o lasi pana cand gustul ti se pare potrivit (procesul de fermentare poate dura si pana la 10 zile).
Poti pastra varza murata cel putin doua luni, la frigider.