Ingrediente choux-uri (gogosele):
- 100 g apa
- 100 g lapte
- 2 g sare
- 6 g zahar
- 80 g unt
- 110 g faina
- 4 oua + un ou pentru uns gogoselele
Ingrediente biscuit sablat :
- 250 g de făină
- 125 g unt
- 2.5 g sare
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou
Ingrediente crema diplomat cu vanilie:
- 500 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar
- 40 g amidon
- un baton vanilie
- 3 foi gelatina
- 500 ml smantana dulce 30-32%
Ingrediente crema diplomat cu ciocolata si lavanda:
- 100g ciocolata
- flori proaspete de lavanda
Ingrediente caramel:
- 200 g zahar
- 65 ml apa
Alte ingrediente :
- 500 ml inghetata preferata
- Zmeura pentru decor
Mod de preparare choux-uri (gogosele) :
Intr-o cratita se pune la fiert apa, untul, sarea si zaharul. Cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se pune toata faina deodata. Se deshidrateaza amestecand tot timpul. Se lasa la racit dupa care se incorporeaza rand pe rand cate un ou pana se obtine textura dorita. Compozitia se introduce in poche din care se toarna gogoselele pe o tava tapetata cu hartie pergament.
Separat se bate un ou cu care se ung gogoselele.Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 18 minute + doua minute cu usa cuptorului intredeschisa. Se scot si se lasa la racit.
Mod de preparare biscuit sablat:
Se amesteca faina cu untul si zaharul dupa care se adauga oul. Se formeaza o sfera de aluat care se introduce 30 minute la frigider.
Se intinde o foaie groasa de 3-4 mm din care se decupeaza dreptunghiuri ce se introduc in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 8 minute dupa care se scot si se lasa la racit.
Mod de preparare crema diplomat si cea diplomat cu ciocolata:
Din smantana dulce se prepara frisca si se introduce in frigider.
Se amesteca amidonul cu zaharul si galbenusurile.
Separat se pune la fiert laptele cu semintele de vanilie.
Se amesteca laptele cu compozitia de mai sus.
Se pune din nou pe foc si se lasa la fiert amestecand continuu timp de 3 minute.
Se ia de pe foc si se adauga gelatina.
Jumatate din compozitie se amesteca cu ciocolata si florile de lavanda.
Ambele se introduc in frigider.
Dupa ce s-au racit se va incorpora frisca in ambele compozitii. (jumatate din cantitatea obtinuta in fiecare).
Se introduce din nou in frigider.
Mod de preparare caramel :
Apa si zaharul se pun pe foc pana la obtinerea caramelului.
Montare preparat :
Gogoselele se vor umple cu crema diplomat de ciocolata cu lavanda dupa care se trec prin caramelul lichid si se lipesc pe biscuit. Langa se pune inghetata preferata si crema diplomat cu vanilie.
Se decoraeza cu zmeura si restul de caramel topit si racit in forma obtinuta dupa talentul si imaginatia fiecaruia.
Pe gogosele se pune cate o floare de lavanda.
Bafta!
Chef Sissoko