Ingrediente:
750 ml vin rosu (de calitate superioara)
150 ml de coniac
250 g zahar
20 g gelatina la plic (doua plicuri)
Coaja rasa fin de la o lamaie (ai grija sa o cumperi de la un furnizor de incredere si sa o speli bine inainte!)
Zeama de la o lamaie
Frisca (optional)
200 g afine (optional)
Metoda de preparare:
Pune gelatina intr-un bol mic cu apa rece timp de 10 minute.
In acest rastimp, intr-o cratita pentru sosuri, amesteca vinul cu coaja si zeama de la lamaie, coniacul si zaharul. Pune-le la fiert la foc mic – mediu. Odata ce incepe sa fiarba, mai tine compozitia pe foc inca 5 minute. Stinge focul si adauga gelatina, amestecand-o pana cand se dizolva.
Varsa intreaga compozitie intr-o forma speciala pentru jeleu sau budinca si lasa-o pana a doua zi in frigider.
Scoate jeleul din forma – intr-un vas incapator cu apa fierbinte, scufunda forma de jeleu avand grija sa nu te frigi, dar si sa nu intre apa in compozitie. Tine forma acolo maximum 10 secunde. Atunci cand o scoti, toarna jeleul pe un platou festiv, cu grija pentru ca forma sa se mentina intreaga. Datorita interactiunii cu apa fierbinte, jeleul va aluneca fara probleme din forma, direct pe farfurie.
Atunci cand servesti jeleul, lasa-l pe masa, pe platoul festiv, fiecare musafir fiind invitat sa se serveasca si sa adauge, dupa preferinta, frisca si afine.
Pofta buna!