Daca ar fi sa il traduci, numele acestui fel de mancare faimos nu ti-ar inspira deloc pofta. Osso buco, insemna oase cu gauri sau oase gaurite. Poate ca asta e si explicatia faptului ca n-ai sa il gasesti prea des tradus in meniuri, ci trecut sofisticat cu numele lui original.
Tocanita de vitel, fiarta la foc mic, ar fi mai aproape de adevar, dar nu ar fi mentionat faptul ca ai sa gaseti carnea in jurul osului, cel care da aroma delicioasa acestui fel de mancare. Versiunea originala vine de la Milano, unde e servit cu un orez aromat cu sofran si Gremolata , un amestec de patrunjel, usturoi si coaja de lamaie rasa.
Secretul sta in bucatile de carne bine alese, felii din patrea superioara a piciorului de vitel sectionat cu tot cu os. Maduva osului va crea o aroma inconfundabila pentru acest fel de mancare. Cumpara felii groase de 4-5cm. Daca sunt mai groase de atat, nu se vor gati bine. Iar daca sunt mai subtiri, risti sa le usuci de tot pana termini mancarea de gatit.
Si mai exista un secret in prepararea carnii pentru acest fel de mancare. Rumeneste putin feliile intr-o tigaie dupa ce le-ai tavalit inainte prin faina. Legumele pe care trebuie sa le folosesti merg de la ceapa pana morcovi, telina si usturoi.
Mai trebuie sa ai la indemana niste supa concentrata de pui sau de vita, vin alb sec, cimbru, rozmarin sau salvie si ceva timp la dispozitie pentru ca osso buco nu se face pe graba.
Reteta de Osso Buco ( 4 portii):
- 2 linguri ulei de masline
- 25g faina
- 4 bucati rasol de vitel (4cm grosime)
- 50g unt
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 morcov tocat
- 1 tulpina de telina tocata
- 1 capatana usturoi sectionata pe orizontala
- 2 fasii coaja de lamaie
- 4 frunze de salvie
- 200ml vin alb
- 200ml supa concentrata de pui
Tavaleste feliile de carne prin faina amestecata cu sare si rumeneste-le in uleiul incins pe toate partile. Scoate-le pe o farfurie.
Adauga 3 sferturi din unt in uleiul incins, amesteca pana se topeste, apoi adauga ceapa, morcovul, telina si un praf de sare. Caleste-le pana cand legumele se inmoaie. Adauga capatana de usturoi, coaja de lamaie si salvia si gateste-le impreuna cateva minute.
Adauga vinul, feliile de carne peste legume si lasa-le sa fiarba impreuna la foc mediu pana cand vinul se reduce la jumatate.
Adauga supa concentrata de pui si lasa sa dea in clocot. Acopera cu un capac si lasa totul sa fiarba la foc mic 1 ½ - 2 ore, intorcand carnea de pe o parte pe alta la fiecare 30 de minute.
Carnea va fi gata cand va fi atat de moale incat vei putea sa o tai cu o lingura. Inainte de servire adauga si restul de unt si lasa-l sa se topeasca in oala, fara sa amesteci.