Pare adevarata arta sa stii sa intinzi perfect aluat de paste, sa pui cantitatea exacta de umplutura, sa modelezi si sa dai forma perfecta acestor mici “galuste” fermecatoare pe care sa le servesti cu mandrie la masa. Tehnica nu este atat de complicata pe cat pare.
Daca ai mai facut ravioli, atunci tortellini nu vor fi o mare surpriza. Si in cazul lor exista cateva trucuri care sa iti garanteze rezultate excelente.
In primul rand, nu folosi prea multa umplutura, desi pare tentant pentru ca tocmai asta iubim la tortellini. Daca folosesti prea multa umplutura, rezultatul se va vedea in oala. Tortellini vor pocni cand ii fierbi. Limiteaza-te la 1 lingurita de umplutura pentru un patrat de aluat de 7cm.
Cat timp lucrezi la tortellini, pastreaza restul de aluat acoperit (cu un prosop sau o folie de plastic), pentru ca altfel risti sa se usuce si sa nu mai poti sa il folosesti pentru ca se va rupe usor.
Foloseste faina din belsug, atat pe blatul de lucru, cat si in tava/vasul in care pui tortellini dupa ce ii modelezi. Nu lasa tortellini sa se atinga unii de altii pentru ca se vor lipi.
Nu te grabi. Sa faci tortellini nu este greu, dar cere timp. Ca sa fie perfecti si sa nu ratezi niciunul ai nevoie de cateva ore. Asa ca nu sunt un fel de mancare pe care sa o pregatesti rapid inainte de cina. Cel mai bine e sa ii faci din timp si sa ii pastrezi la congelator.
Cum sa faci tortellini acasa
Ingrediente (pentru aproximativ 800g tortellini):
- 250g faina + extra pentru a presara pe blat si pe tavi
- ½ lingurita sare
- 3 oua mari
- umplutura: poate fi ricotta simpla sau carne tocata marunt gatita inainte, amestecata cu ierburi aromatice si condimente, spanac gatit, ciuperci
Amesteca faina cu sarea. Formeaza o gaura in mijlocul ei si sparge ouale. Amesteca incet cu o furculita pana incorporezi ouale in faina. Nu grabi acest pas. Pe masura ce incorporeaza mai multa faina se va forma un aluat moale.
Pune aluatul format si restul de faina din bol pe blatul de lucru si incepe sa framanti, aplatizand, intinzand, impachetand. La inceput aluatul va fi foarte moale si lipicios, dar pe masura ce aduna tot mai multa faina va deveni mai ferm.
Cresteaza aluatul cu un cutit. Daca vei observa in el bule de aer, continua sa framanti. Aluatul e framantat corect cand va fi neted si va avea foarte putine bule de aer cand il tai.
Lasa aluatul sa se odihneasca intr-un bol curat, acoperit, timp de 30 minute. (daca nu ai timp sa faci paste acum, poti pune din acest moment aluatul in frigider timp de 24 de ore)
Imparte aluatul in 4 bucati. Presara faina peste ele si lucreaza pe rand cu fiecare, lasandu-le pe restul acoperite cu un prosop. Intinde bucata de aluat intr-o foaie cat mai subtire (aproape cat foaia de hartie). Daca nu ai masina speciala pentru asta, poti folosi si un sucitor de lemn, intinzand aluatul pe blatul tapetat cu faina.
Pentru tortellini rotunzi:
Taie foaia de aluat in cercuri cu diametrul 7cm. Salveaza resturile ramase dupa taiere pentru a le amesteca in aluatul nefolosit. Pune cate 1 lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui cerc de aluat.
Trece un deget umezit pe marginea cercului. Impacheteaza aluatul peste umplutura pentru a forma un semicerc. Trage de colturi pentru a le apropia si suprapune, formand o margine ca un bor de palarie in jurul umpluturii.
Preseaza marginile una de cealalta pentru a le lipi. Tavaleste tortellini formati prin faina si aseaza-i pe o tava (tapetata cu faina), apoi acopera-i cu un prosop.
Pentru tortelini ca un inel:
Taie foaia de aluat in patrate (7x7cm). Pune cate 1 lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui patrat de aluat.
Trece un deget umezit pe marginile aluatului. Impacheteaza aluatul peste umplutura pentru a forma un triunghi. Apropie varful triunghiului de umplutura si apoi colturile de la baza triunghiului in jurul degetului inelar pana cand se unesc. Preseaza pentru lipire.
Tavaleste tortellini prin faina, aseaza-i pe o tava si acopera-i cu un prosop. Repeta operatiunea pana cand termini tot aluatul.
Cum gatesti tortellini?
Pune la fiert apa cu sare. Cand clocoteste, scufunda tortellini, pe rand, in apa cu ajutorul unei palete sau spatule. Amesteca din cand in cand pentru a preveni lipirea.
Fierbe-i in jur de 5 minute pana cand se ridica la suprafata.
Daca nu ii gatesti imediat, ii poti congela. Se pastreaza bine pana la 3 luni in congelator si pot fi pusi la fiert imediat ce ii scoti, fara decongelare. Vor avea nevoie de cateva minute in plus pentru a fi fierti.
Sursa reteta si foto: The Kitchn