Bucataria indoneziana este puternic influentata de cea din India si China. Cea mai iubita carne este cea de pui, mai ales gatita ca Saté – cel mai iubit preparat cu sosuri pe baza de alune si chili.

Orez
Orezul a venit acum 2.000 de ani in Indonezia. Exista nenumarate tipuri de orez, care se diferentiaza atat prin tipul bobului cat si prin gust. O prima impartire ar fi: orez cu bob lung si orez cu bob rotund. Orezul cu bob rotund se foloseste la Sushi si la Risotto. Un sortiment special este orezul Sushi, un orez cu bob rotund din Japonia care se lipeste foarte bine. La sortimentele cu bob lung, gurmanzii deosebesc intre orez Basmati, orez parfumat si orez iasomie. Orezul Wok este un sortiment nobil de orez basmatic. Este cu bob lung, nu se lipeste cand este gatit si gustul fin aromat se potriveste foarte bine la preparatele condimentate din bucataria indoneziana.


Reteta: Creveti cu muguri de bambus in crema de nuca de cocos

Timp de pregatire:  5 minute
Timp de gatire:  20 minute

Ingrediente Shan’shi:

  • 1 cana de orez wok Shan’shi
  • 2 linguri de ulei wok
  • 100g muguri de bambus Shan’shi
  • 1 lingura sos soia
  • 1 lingura condiment pentru wok Shan’shi
  • 200ml lapte de cocos Shan’shi

Alte ingrediente: 

  • 2 cani de apa
  • 1 catel de usturoi
  • 250g creveti

Pregatire:
Se fierbe orezul intr-o oala acoperita la foc mic 10-15 minute. Se curata usturoiul si se toaca marunt.

Se incalzeste uleiul in wok, se prajesc crevetii si mugurii de bambus, se adauga usturoiul, sosul de soia si condimentul pentru wok.

Se adauga lapte de cocos si se lasa 5 minute la gatit.

Sfat Shan’shi:
In loc de creveti se poate gati si carne de pui. In loc de muguri de bambus se potriveste si paprica, pastai de mazare, zucchini sau champignons.