1. Bicarbonatul de sodiu te ajuta sa cureti mai repede oua fierte
Explicatia stiintifica pentru care ouale fierte se incapatneaza sa fie curatate frumos are legatura cu nivelul pH-ului. Albusul are, in mod obisnuit, un pH scazut, ceea ce il face sa se prinda mai bine de coaja oului. Daca adaugi putin bicarbonat de sodiu in apa in care fierbi ouale, alcalinitatea va creste ceea ce va face coaja sa se desprinda mai usor de albusul fiert.
Atentie! Adaugarea bicarbonatului de sodiu poate schimba putin mirosul si gustul oului.
2. Bicarbonatul de sodiu te ajuta sa iti cureti gratarul
Dupa o vara intreaga in care ai fript carnuri pe el, gratarul tau merita o pauza si o curatare ca la carte. Bicarbonatul de sodiu poate face toata treaba murdara. E usor abraziv si alcalin ceea ce va ajuta la dizolvarea resturilor arse si grasimii de pe gratar, mai repede si mai bine decat cu un detergent simplu. Pregateste o pasta din bicarbonat cu putina apa cu ajutorul careia sa freci barele de la gratar. Clateste-le bine cu apa rece si vor fi ca noi.
3. Biscuiti mai pufosi
De obicei, retetele de biscuiti nu includ agenti de crestere, dar noi iti propunem sa incerci sa schimbi putin reteta. Daca adaugi un praf de bicarbonat de sodiu, vei obtine niste biscuti care cresc la caldura cuptorului si sunt mai pufosi, la fel ca o prajitura.
4. Te scapa de mirosuri neplacute
Usuroiul si ceapa fac mancarea mai gustoasa, dar te lasa si cu un miros intepator pe degete. Scapi imediat de aceasta problema daca freci in palme 1 lingura de bicarbonat de sodiu si apoi clatesti. Puterea lui vine din faptul ca poate neutraliza atat acizii, cat si bazele, actionand ca o bariera intre piele si mirosul intepator.
5. Caramelizeaza mai repede ceapa
Reteta e delicioasa, dar caramelizarea cepei dureaza, de obicei, prea mult timp. Grabeste un pic tot procesul adaugand ¼ lingurita de bicarbonat la 450-500g ceapa. Bicarbonatul ridica pH-ul cepei si accelereaza rumenirea ei.