Cei de la site-ul Eating Well au venit cu solutiile dupa ce au testat mai multe retete. Asa au transformat hamburgerii in varianta light, buna de mancat in fiecare zi si prajiturile in dulciuri cu mai multe fibre. Nu bagam mana in foc ca sunt cele mai sanatoase posibile, dar cu siguranta au mai putine grasimi, zahar si calorii decat altele.
Sosuri cremoase fara unt sau smantana
Cum ar arata pastele tale fara sosul bun inecat in unt si smantana? La fel de bine daca in locul acestor doua ingrediente folosesti lapte degresat ingrosat cu faina. 250 ml de lapte se amesteca pe foc mediu cu 4 linguri de faina pana cand se obtine un sos gros. In comparatie cu smantana vei avea mai putin cu cateva sute de calorii. Daca te gandesti la o varinata si pentru maioneza din salatele de cartofi, solutia este smantana slaba, cu mai putina grasime.
Mai putin ulei
Oricat de laudat ar fi uleiul de masline tot are calorii destule. Asa ca in salate ar fi bine sa reduci din cantitatea pe care obisnuiai sa o pui. Cat despre mancarurile prajite, ar fi mai bine sa le tai de pe lista si sa te imprietenesti cu tigaile neaderente, grilul sau gatitul la aburi.
Crocante fara sa fie prajite in ulei
Pentru unele mancaruri nu vei putea obtine crusta crocanta cu ustensilele de mai sus. Asa ca trebuie sa inveti tehnica pentru cuptor. Inainte sa pui in tava carnea de pui, pestele sau legumele poti sa le inmoi in lapte si ou batut si apoi sa le tavalesti prin pesmet. Le asezi frumos pe o hartie de copt si le bagi la cuptor la 230C pana cand se rumensc. Pesmetul va crea acea cursta crocanta de care iti e dor, dar nu va fi la fel de imbibat de ulei.
Atentie la consumul de sare
Organismul nostru are nevoie de 1-2 grame de sare pe zi, insa de multe ori depasim cu mult limita admisa. O mare parte din vina o au alimentele pe care le cumparam din magazin si care au cantitati mari de sare pentru amplificarea gustului sau pentru retentia de apa ceea ce le va face mai grele la cantar (asa cum este cazul mezelurilor sau branzeturilor). De aceea, cand gatesti e bine sa fii mai atent la cata sare pui in mancare si macar asa sa scazi din doza zilnica. Poti folosi plante aromatice sau alte condimente naturale care sa dea gust mancarii.
Faina integrala in loc de faina alba
Nu se poate intotdeauna la prajituri, dar macar o parte din retete le poti adapta. De pilda, la aluatul de quiche, la painea facuta acasa si chiar la briose si biscuiti poti folosi faina din cereale integrale. Nu numai ca vei avea, astfel, mai multe fibre in dieta, dar si cantitatea de vitamine B, zinc si magneziu este mai mare.
Schimba grasimile rele in grasimi bune
Unele retete par imposibil de realizat fara untul cremos. Dar macar o parte dintre ele merita incercate cu ulei de masline in loc de unt. De exemplu, in loc sa ungi foile de placinta cu unt topit inainte sa le pui la cuptor poti sa folosesti ulei de masline. Untul are de 7 ori mai multe grasimi saturate in comparatie cu uleiul de masline.
Mai putine calorii la micul dejun
Ai auzit ca printre vedete e un trend sa ceara omleta din albus de ou. Suntem siguri ca moftul vine la recomandarea nuritionistului care le-a explicat ca un albus de ou are 0 grasimi si 16 calorii in comparatie cu galbenusul care are 5g grasimi si 54 de calorii.
Inghetata buna la dieta
Trucul pe care il propun bucatarii de la Eating Well fara sa pierzi partea cremoasa a inghetatei este sa folosesti lapte semi-degresat ingrosat cu gelatina. Astfel vei putea imita textura cremoasa a inghetatei, dar vei avea mai putine calorii si grasimi.
Hamburgeri sa-i mananci in fiecare zi
Pentru hamburgeri la fel de consistenti te poti baza pe un amestec de carne tocata, orez brun sau ciuperci tocate marunt. Astfel, vei include si cereale integrale, si legume in dieta. La fiecare 500 de grame de carne tocata poti adauga 150g de orez fiert sau 75 g de ciuperci tocate. Astfel de hamburgeri prajiti fara ulei sau pe gratar pot fi mancati in fiecare zi.
Tu cei idei ai pentru mese santaose? Asteptam sa ne spui cum ti-ai reinventat felurile favorite astfel incat sa se potriveasca in dieta.