E foarte usor sa ai reteta in fata si sa gatesti. Mai ales cand vine vorba de aluaturi sau prajituri unde pastrarea cantitatilor exacte este esentiala pentru reusita. Pe masura ce te obisnuiesti cu produsele de baza poti invata doar cateva proportii intre ingredientele importante ca sa poti gati usor si alte retete. Astfel, te vei elibera si de restrictiile retetelor si iti vei pute pune in joc creativitatea.
De ce proportia e mai buna decat reteta?
Sa fii incepator in bucatarie poate fi intimidant. Dar asta pentru ca nu stii, probabil, ca o multime de retete sunt guvernate de cateva calcule matematice simple. Imediat ce le vei invata pe acestea vei putea gati preparate surprinzatoare. De exemplu, daca vei stii proportiile clasice intre faina si apa pentru un aluat de paine vei fi liber sa testezi paine de orice tip, de la cea simpla pana la cea cu seminte sau ierburi. In mare parte acesta e secretul marilor bucatari care nu isi bat capul cu retete ci cu proportii pe care le multiplica sau le impart in functie de cate portii au nevoie.
Ca sa iti eliberam creativitatea in bucatarie ti-am pregatit cateva proportii pentru preparate de baza. Pornind de la ele poti incerca o multime de gusturi si preparate noi.
Paine: 5 parti apa/3 parti faina. Adica, la 500ml apa folosesti 300g faina. Va trebui sa adaugi sare cat 2% din cantitatea de faina si drojdie/praf de copt sau orice alt agent de crestre in functie de painea pe care o faci. Vei avea nevoie de1 lingurita de drojdie pentru fiecare 500g faina.
Aluat de tarta/placinta: 3 parti faina/ 2 parti gasime/ 1 parte apa. Singurele reguli importante: grasimea trebuie sa fie foarte rece, iar aluatul trebuie lucrat cat mai putin.
Aluat de paste: 3 parti faina/ 2 parti ou. Cantareste oul ca sa poti echivala partile de faina necesare. Daca ai 100g ou vei folosi 150g faina. Poti tine cont si de faptul ca portia pentru o persoana se face dintr-un ou.
Biscuiti: 3 parti faina/ 2 parti grasime/ 1 parte zahar. Este reteta care se aplica la biscuitii simpli, dulci. In functie de alte adaosuri cum ar fi ciocolata, atunci zaharul va fi redus.
Clatite: 1 parte lichid/ 1 parte ou/ 0.5 parti faina. Poti adauga in compozitia de clatite orice iti doresti: arome, mirodenii.
Pandispan/ blat prajitura sau tort: 1 parte faina/ 1 parte grasime/ 1 parte ou/ 1 parte zahar. Felul in care combini ingredientele poate avea rezultate diferite.
Briose/ muffins: 2 parti faina/1 parte grasime/ 2 parti lichid/ 1 parte ou. La toate acestea se adauga praf de copt sau bicarbonat.