Nu e nevoie sa il sari data viitoare din meniu. Cel putin te vei putea baza pe somon care are o carne suficient de uleioasa incat sa nu se usuce si suficinet de consistenta incat sa ii satisfaca pe cei care iubesc fripturile. Unde mai pui ca e laudat pentru acizii grasi Omega-3 pe care toata lumea ii recomanda pentru o dieta sanatoasa si pentru o inima puternica.
Iar daca nu stii sa il filetezi si nici nu vrei sa dai pielea deoparte, avem solutii si pentru asta. Poti folosi un peste intreg pe gratar sau la cuptor. Iar pielea somonului, bine curatat de solzi, are dupa frigere consistenta unui chips si e de doua ori mai buna.
Daca n-ai auzit decat de saramura de peste ca la mama acasa sau nu stii decat sa-l faci pe gratar, iti dam cateva sugestii care sa iti asigure cina in fiecare zi a saptamanii.
1. Somon rumenit doar la suprafata
E cea mai simpla metoda de a gati somon, dar si cea mai delicata dintre toate. Iti trebuie doar o tigaie bine incinsa si putina speranta ca totul va iesi bine. E acel fel de a gati somonul astfel incat carnea sa se patrunda bine doar la suprafata, in timp ce mijlocul fileului sa ramana inca crud.
Diferenta de textura dintre interior si exterior este cea care da un gust acestui preparat. Secretul este sa pui bucatile de peste cu pielea in jos si sa le lasi nu mai mult de 6 minute in tigaie la foc mare.
2. Mini chiftelute de somon
In engleza sunt numite “cakes”, adica prajiturele, si pana acum probabil ca ai auzit de crab cakes, adica niste mici chiftelute cu carne de crab. In varianta noastra iti propunem sa folosesti carne de somon maruntit putin cu ajutorul unui robot de bucatarie, amestecat cu cartofi fierti si pasati, spanac calit, ceapa si marar. Rezultatul va fi la fel de delicios si nici nu va trebui sa te chinui incercand sa scoti carnea din crabi.
3. Somon pe grill
E cel mai usor fel in care poti pregati somon.. Poti folosi si file de somon, dar si o bucata intreaga de peste. Ambele se vor frige bine la gratar. Pentru ca are o carne grasa, somonul nu se va usca pe foc, ci va ramane incredibil de moale in interior in timp ce pielea se va transforma intr-o crusta crocanta. Incearca sa il faci pe un pat de ierburi aromatice (cimbru, tarhon si oregano) si felii de lamaie. Asftel, in timp ce se patrunde de la foc, se va infuza cu aromele ingredinetelor. Serveste-l cu carofi noi, tot la gratar, stopiti cu o vinegreta de ierburi si pastai de fasole verde calite in unt.
4. Somon la gratar pe un tocator din lemn
E o metoda inedita de a pregati somonul, care iti va pastra si gratarul curat fara sa mai fie nevoie sa freci resturile de peste de pe barele grilajului. Ceea ce iti trebuie este un tocator gros din lemn (cel putin 15 cm). Cel mai indicat este lemnul de cedru, care va da si o araoma placuta pestelui. Inainte sa pui bucata de lemn pe gratar e bine sa o tii la inmuiat in apa timp de 2 ore, ca sa eviti arderea lui. Pentru condimentarea pestelui foloseste putin mustar, marar si sare si zeama de lamaie.
5. La cuptor
E suficient sa potrivesti cuptorul la 180C si sa pui carnea de somon intr-o tava cu putine condiemnte, iar friptura este gata in scurt timp. Noi iti propunem o reteta sofisticata de somon cu crusta de nuci pecan. Ca sa iti reuseasca trebuie sa toci marunt nucile, sa le amesteci cu zeama de lamaie, sare si piper si sa tavalesti somonul prin ele dupa ce le-ai inmuiat inainte intr-un amestesc de ou batut cu ulei de susan. Ai grija sa asezi somonul in tava cu pielea in jos si tine-l la cuptor nu mai mult de 15 minute pana cand poti sa il tai usor cu furculita.
6. La aburi
E metoda de scoala veche pentru a pregati rapid pestele, dar trebuie sa recunosti ca e si una dintee cele mai sanatoase. Va pastra intact gustul pestelui pe care il poti servi langa legume pregatite tot la abur.
7. Pur si simplu crud
Cauta somon proaspat sau afumat daca vrei sa il manaci in acest fel. Noi iti recomandam o combinatie de somon cu sos tartar servit pe feliute crocante de ridichii. Iti trebuie cateva linguri de smanta si marar pentru sos, cateva ridichii si somon afumat. Pe fiecare felie de ridiche aseaza cateva cubulete de somon si un varf de sos.