Nimic nu e mai bun decat o friptura pe gratar, o salata de vara si un suc sau bere reci. Din nefericire, cu cat mancarurile (crude sau gatite) stau mai mult in caldura soarelui, cu atat creste si riscul ca acestea sa dezvolte bacterii periculoase. Uite ce trebuie sa faci ca nu iti pui sanatatea in pericol.
Nu pune si bautura, si mancarea in aceeasi lada frigorifica
Cand pleci la picnic intotdeauna trebuie sa ai cu tine doua recipiente in care sa tii totul la rece: unul pentru alimente si unul pentru bauturi. Explicatia este simpla. Lada frigorifica cu bauturi va fi deschisa mult mai des pentru ca toata lumea va cauta sa se racoreasca. Daca si mancarea se afla in acelasi loc, va fi expusa mai des caldurii. In lada frigorifica in care tii mancarea ar trebui sa asezi carnurile la baza intr-un recipient inchis etans si abia apoi sa pui legumele si fructele.
Ai grija la ce temperatura pastrezi mancarea
Transporta intotdeauna alimentele care trebuie tinute la rece in lada frigorifica si nu uita de ele in soare. Alimentele perisabile lasate pentru 2 ore la temperaturi ridicate sunt compromise pentru ca vor fi un mediu propice pentru dezvoltarea rapida a bacteriilor. Carnea preparata pe gratar poate fi tinuta calda daca lasi recipientul pe marginea gratarului, intr-un loc in care flacara nu este puternica. Iar dupa ce s-a racit nu trebuie sa o tii mai mult de patru ore la temperatura camerei.
Spala fructele si legumele chiar daca nu le mananci cu coaja
Chiar si pepenele verde intra in aceasta categorie chiar daca coaja groasa e data la o parte. Chiar si asa, la suprafata ei pot fi bacterii pe care le poti transfera pe miezul zemos cand tai pepenele cu cutitul daca nu il speli inainte. Aceeasi regula se aplica si pentru legume, mai ales cele pe care le consumi in stare cruda.
Carnea de pe gratar trebuie sa fie bine facuta
Nu te baza pe intuitie si pe culoarea fripturii atunci cand crezi ca e gata de luat de pe gratar. Pentru ca vara, la temperaturi ridicate, carnea poate dezvolta bacterii e mai bine sa mananci fripturi mai bine patrunse decat unele in sange. Cumpara-ti un termometru pentru gratar si verifica daca ai o friptura perfecta.
Spala-te pe maini!
Nu e un sfat numai pentru copii, ci si pentru adulti, pentru ca si ei uita, uneori, de aceasta regula de igiena care te pune la adapost de pericole pentru sanatate. Nu pleca la picnic fara prosoape de hartie sau material, sapun sau servetele dezinfectante daca stii ca nu vor fi surse de apa pe aproape.