Stevia este unica printre ingredientele din bucatarie pentru ca este apreciata mai ales pentru ceea ce nu face: NU adauga calorii in preparate si este permisa chiar si pentru cei care nu au voie sa adauge zahar nici macar in cafea.
Spre deosebire de alti inlocuitori pentru zahar, stevia este produsa dintr-o planta care creste in Paraguay si Brazilia, tari in care frunzele de stevia sunt folosite de sute de ani pentru a indulci mancarea. Din sutele de varietati stevia rebaudiana, este apreciata pentru ca are in componenta rebaudiosia A, cel mai dulce dintre componentele sale.
Si medicina traditionala din multe tari sud americane a folosit stevia din plin pentru a trata probleme digestive si pentru a regla nivelul glicemiei, desi pana acum nu toate studiile clinice facute i-au demosntrat aceste beneficii.
Stevia si o istroie controversata
Acum se gaseste in toate tarile lumii, dar stevia nu a fost primita de la inceput cu bratele deschise peste tot. In tarile Americii Latine si in Asia a fost folosita la scara larga de multi ani, dar in Statele Unite, de exemplu, a fost acceptata abia in 2008. In 1991 era interzisa pe piata americana din cauza unor studii care sugerau ca stevia poate cauza cancer.
In 1995, in urma unui nou studiu, autoritatile au permis vanzarea stevia ca supliment alimentar, dar nu ca indulcitor. Abia dupa 13 ani, acest ingredient era admis si in scrut timp intra pe liniile de productie si in compozitia a numeroase bauturi “diet” sau “light”, in guma de mestecat, in vinuri, iaurturi, bomboane sau alte produse.
Cat de sanatos este sa folosesti stevia?
Mai multe studii realizate pe termen lung au analizat efectele steviei asupra sanatatii. O cercetare facuta pe animale de laborator, de catre specialisti in toxicologie de la Universitatea din California au ridicat pentru prima data problema unor mutatii genetice pe care le pot produce unii compusi din stevia. Rezultatele nu au fost considerate suficiente si au fost contracarate de specialisti. La fel si cele care vorbeau despre o agravare a simptomelor de diabet in cazul folosirii stevia.
De fapt, un studiu publicat in 2010, facut pe subiecti umani arata ca stevia poate imbunatati toleranta la glucoza, iar un altul a demonstrat ca stevia poate stimula pancreasul sa produca insulina, fiind astfel un posibil tratament pentru diabetul de tip 2.
Din datele stranse pana acum specialistii au concluzionat ca prin consumarea in cantitati moderate stevia este un ingredient fara efecte adverse.
Cum folosesti stevia?
In forma ei lichida, cel mai usor poate fi folosita pentru indulcirea bauturilor, in ceaiuri sau limonada. In loc de 1 lingurita de zahar poti folosi un praf de stevia pudra sau 2-4 picaturi stevia lichida. In loc de 100g zahar poti folosi 3 linguri si jumatate de stevia pudra sau 1 lingurita stevia lichida.
Stevia este stabila la temperaturi inalte si poate fi folosita cu succes si in retetele de prajituri cu unele ajustari in privinta cantitatilor pentru ca stevia este mai dulce si nu ofera aceeasi textura umeda prajiturilor.
Practic, pentru fiecare 100g de zahar inlocuit intr-o reteta trebuie sa adaugi 40ml de lichid sau alt ingredient care sa asigure textura perfecta. Poti folosi piure de fructe, iaurt, albusuri sau orice alt lichid care este folosit in reteta repectiva.