In ultima vreme am facut o pasiune pentru bezele. Le coc in toate formele si culorile in incercarea de a gasi combinatia perfecta si timpul optim de preparare. Si mai mare pasiune am pentru Pavlove, mici sau mari, cu fructe proaspete sau din compot, aceste prajituri sunt perfecte prin combinatia senzationala de texturi.
Pe cat de populara si adorata e Pavlova, pe atat de multe probleme ridica in preparare. Asta din cauza bezelei, baza care trebuie sa fie suficient de crocanta la exterior, incat sa sustina valul de frisca si fructele de deasupra. Secretele pentru Pavlova perfecta nu sunt multe, dar sunt importante.
In primul rand vasul in care bati bezeaua trebuie sa fie perfect degresat, pentru ca albusurile batute spuma sa atinga volumul maxim. Zaharul pe care il folosesti ar trebui sa fie fin sau pudra sau o combinatie intre cele doua, pentru ca acestea se dizolva mai usor. Stabilizatorii (zeama de lamaie si amidon) sunt un secret care te va ajuta sa pastrezi volumul bezelei, textura mai moale in interior si crusta crocanta.
Coacerea bezelei pentru Pavlova incepe la o temperatura mai mare (in jur de 20-30 de minute), apoi temperatura este redusa si bezeaua este lasata cel putin o ora sa se coaca. Abtine-te sa deschizi usa pe parcursul coacerii, iar dupa scurgerea timpului lasa bezeaza sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa, in jur de 6-8 ore.
Reteta de Pavlova cu mix de fructe
- 3 albusuri
- 90g zahar fin
- 90g zahar pudra
- 1 lingurita amidon
- 1 lingurita zeama de lamaie sau otet de vin alb
- 200ml frisca lichida
- 150g-200g fructe din compot
- fulgi de migdale (optional)
Bate albusurile spuma. Adauga treptat zaharul fin si mixeaza bine pana cand se dizolva (poti sa verifici daca e bine dizolvat daca atunci cand iei putina bezea intre degete nu se simt grauncioare de zahar).
Adauga treptat si zaharul pudra amestecat cu amidonul si mixeaza pana il incorporezi pe tot, iar bezeaua este tare si lucioasa. La final adauga si zeama de lamaie si incorporeaza-o.
Sfat: tot procesul nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute, iar pe parcurs nu ar trebui sa opresti deloc mixerul, asa ca e bine sa ai toate ingredientele pregatite de la inceput.
Incalzeste cuptorul la 150C si pune o hartie de copt pe o tava. Foloseste un cerc de patiserie (sau o tava rotunda) cu diametrul de 20cm pentru a desena pe hartia de copt un cerc. Pune bezeaua in acest cerc si intinde-o pe toata suprafata lui.
Coace bezeaua timp de 25 de minute la 150C, apoi redu intensitatea la 120C si lasa bezeaua inca o ora in cuptor. Cand timpul s-a scurs, opreste caldura, intredeschide usa cuptorul si lasa bezeaua sa se raceasca inauntru.
Cand blatul de bezea s-a racit complet scoate-l cu grija pe un platou, bate frisca, toarna-o deasupra lui si pune peste ea fructe proaspete (sau din compot) si fulgi de migdale sau nuci macinate (optional).
Inspiratia mea: Food Lovers, Michel Roux - Desserts