Imi plac fructele confiate, mai ales cele pe care le gasesti uneori in cozonacii buni si in cateva sortimente de ciocolata scumpa. Imi plac mai ales cojile de citrice confiate, pentru ca mi se par cea mai buna combinatie cu ganache-ul de ciocolata amaruie. Si pentru ca rar gasesti sa le cumperi de-a gata si sa nu fie un amestec de coloranti si prea mult zahar, m-am hotarat sa le fac singura.
Le poti folosi la aproape orice: peste o tarta cu bezea si lemon curd, in aluat de prajituri, briose sau checuri, peste iaurt sau inghetata, in cocktailuri si in creme.
Cea mai rea parte e ca pregatirea lor, acasa, ia destul de mult timp, si ca nu intotdeuna te poti baza pe niste citrice cu adevarat bune (de foarte multe ori am dat peste portocale a caror culoare se stergea pur si simplu pe maini). Daca ai, insa, timp berechet si ai dat si peste portocale de la mama lor, coapte si nu vopsite, coaja de portocala confiata e un “must” pentru dulciurile de Sarbatori.
Reteta de coaja confiata de portocale
- coaja de la 4 portocale
- 380g zahar
- 180ml glucoza lichida
Curata cojile de portocale de partea alba si amara.
Pune-le in apa rece si lasa-le 24 de ore la frigider, schimband apa de 3-4 ori. Pune cojile de portocala la fiert cu 250ml apa rece si lasa-le sa dea in clocot. Strecoara si repeta acest pas de 3 ori.
Amesteca intr-o oala 800ml apa cu zaharul si glucoza lichida si adauga cojile de portocala fierte mai devreme. Pune totul pe foc si lasa sa fiarba la foc mic 15-20 de minute, pana cand lichidul se ingroasa si cojile devin translucide.
Ia de pe foc si lasa sa se raceasca. Scoate cojile, taie-le fasii subtiri si pune-le inapoi in sirop. Poti pastra, astfel, cojile confiate intr-un borcan inchis cu capac ermetic la frigider, destul de multe zile. Daca vrei sa le folosesti doar ca decor, le scoti si le tavalesti prin zahar , apoi le lasi sa se usuce pe un gratar.
In loc de coji de portocala pot fi folosite orice alte coji de citrice (lamai, grepfrut).