De ce sa iti bati capul cu ceva ce se gaseste in sute de variante pe toate drumurile, cand exista praline bune si ciocolaterii, cand se pot incerca tot soiul de arome inedite (cu ardei iute, cu ghimbir, cu bacon)? Pentru ca poti si pentru ca merita, as zice eu.
Sa punem situatia intr-un alt unghi. Pentru ca asa poti sa iti faci ciocolata cu ingredientele care iti plac tie. Poate ca vrei in aceeasi tableta si coaja confiata de portocala si fistic sau meriosare si stafide. Cand faci ciocolata cu mana ta esti liber sa incerci ce vrei.
Si daca nu este suficient motivul de mai sus, mai am unul la fel de bun: pentru ca vei fi sigur, in acest fel, de cat zahar, cata cacao si cat lapte praf contine cu adevarat cicolata pe care o mananci.
Pledoaria in favoarea ciocolatei de casa adauga si reteta teribil de usor de pregatit cu un singur secret: laptele praf de calitate. Daca nu iti reuseste din prima, poti sa dai vina pe laptele praf si sa mai incerci o data cu un alt tip, de la alta marca.
Iar pentru mine motivul suprem pentru care ciocolata de casa mi-e atat de draga este faptul ca imi aduce aminte de acasa si de tava acoperita cu celofan pe care o descopeream fericita in camara si rupeam din ea bucatica cu bucatica.
Reteta de ciocolata de casa
- 250g lapte praf
- 100g unt
- 2 linguri cacao
- 100ml apa
- 450-500g zahar
- nuci, alune de padure, stafide, portocala confiata, merisoare, ghimbir confiat (orice poftesti si in catitatea dorita)
Se pun la fiert zaharul, untul si apa si se lasa sa dea in clocot. Din acest moment le mai lasi pe foc inca 5 -6 minute.
Cerne laptele praf si cacao intr-un bol si rastoarna peste ele amestecul fiert. Amesteca energic pana cand totul devine o pasta omogena.
Adauga imediat nucile si fructele confiate tocate sau intregi si amesteca sa se incoropreze.
Rastoarna totul intr-o tava tapetata cu folie alimentara de plastic sau celofan. Lasa ciocolata sa se intareasca si poti sa o tai in patratele.