In comparatie cu un muffin (briosa) sau cu o chifla clasica pentru sandvis, micile “scones” palesc. Par nesemnificative. Nu te lasa captivat de aspect, pentru ca in ciuda marimii sunt delicate si pufoase, suficient de moi cat sa semene cu un muffin si suficient de crocante cat sa fie delicioase cu unt si dulceata.
Le-am descoperit incercand variante rapide pentru o paine calda la micul dejun si, in loc sa imi petrec ore framantand sau in loc sa programez masina de paine, am ales british scones. Le poti face simple sau cu diverse adaosuri dulci de stafide, merisoare sau cu toppinguri de branza, ceapa sau bacon. Sunt, insa, fan declarat al celor cu stafide, abia scoase din cuptor, pentru ca se potrivesc minunat langa o ceasca de Earl Grey si dulceata de portocale.
Triumful maxim pentru cel care coace o tava de scones este sa scoata din cuptor niste chifle pufoase aproape de perfectiunea unui souffle. Secretul sta in agentul de crestere folosit: praf de copt, bicarbonat de sodiu, faina cu agent de crestre sau o combiantie intre ele.
Reteta de british scones
Ingrediente (pentru 14-16 bucati):
- 250-300g faina cu agent de crestere (daca nu ai asa ceva adauga 5g praf de copt la 100g faina)
- 1 lingura zahar
- 1 ½ lingurite bicarbonat de sodiu
- ½ lingurita sare
- 60g unt rece, taiat cubulete
- 160ml lapte (poti pune si lapte batut sau iaurt gras de baut)
- 1 ou
- Optional: 2 linguri stafide
- lapte sau 1 ou batut pentru uns
Incinge cuptorul al 200C.
Cerne intr-un bol faina, bicarbonatul de sodiu, sarea si adauga zaharul. Pune untul rece si framanta cu mana pana cand aluatul capata aspect granulos.
Adauga oul batut si laptele si incorporeaza-le in aluat. Apoi pune stafidele (daca folosesti) si incorporeaza-le.
Tapeteaza cu faina blatul de lucru si intinde aluatul intr-o foaie de 2-2.5cm grosime. Taie cu o forma rotunda 8-10 scones din aluatul intins si aseaza-le intr-o tava pe o hartie de copt. Unge-le cu ou batut sau lapte.
Coace-le timp de 10-12 minute.
Inspiratia mea: Eugenie Kitchen, Good to Know, Step by Step Cookook