Sunt sigura ca sunt multi carora le plac bomboanele Toffifee. Si daca da, atunci caramelul moale e partea cea mai placuta parte din ele. Cu placinta (impropriu spus) Banoffee e aproape aceeasi poveste. Tot caramelul moale o face irezistibila.
Culmea, nu e o creatie de cofetarie care sa aiba in spate o istorie de cateva sute de ani. Reteta Banoffee (o combinatie intre cuvantul banana si toffee) este inventia bucatarului Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Susex. A aparut in 1972 si a fost atat de placuta de clienti incat era imposibil sa iti rezervi o masa in zilele in care era in meniu. Intre timp, restaurantul The Hungry Monk s-a inchis, iar reteta a primit modificari pe fiecare continent unde a ajuns. Reteta nu a mai putut fi tinuta mult la secret si a fost publicata in cartea de bucate The Deeper Secrets of the Hungry Monk in 1974. Ian Dowding tine atat de mult la respectarea retetei originale cu blat din aluat de tarta si nu din biscuiti, incat a lasat de la el si a pus chiar si online reteta sa.
Nu pare cea mai complicata prajitura, dar secretul reusitei este laptele condensat. Nu laptele pentru cafeaua de dimineata, ci varianta lui ingrosata, aproape ca o smantana, si extrem de dulce. Daca nu il ai, caramelul din mijloc nu mai are aceeasi consistenta. Fie cauti cu rabdare si pui mana pe cateva cutii de la magazin, fie il prepari din lapte praf, zahar, unt topit si apa fiebinte. Sau, cu si mai multa rabdare, din lapte condensat clasic, cu zahar si unt (asa cum fac eu).
Pentru cine nu vrea sa se complice cu blatul din aluat, se pot folosi biscuiti digestivi sau biscuiti cu ovaz, amestecati cu unt topit, la fel ca la blatul de cheesecake.
Reteta Banoffee Pie
Ingredinte (pentru o tava cu diametrul 24cm):
Pentru aluat:
- 200g faina
- 100g unt
- 20g zahar pudra
- 2 galbenusuri
- 3 linguri apa rece
Pentru caramel:
- 110g unt
- 100g zahar brun
- 250ml lapte condensat
In plus: 4 banane, 200ml frisca lichida, ciocolata rasa sau cacao sau decoratiuni de tort din ciocolata…
Aluatul pentru blat seamana cu cel de tarta dulce. Zaharul folosit este unul pudra pentru a se incorpora mai usor cu faina si untul. Le framanti impreuna (cu un robot de bucatarie sau cu mana) pana cand capata aspectul unui pesmet grunjos. Adaugi doua galbenusuri si le incorporezi cu o lingura, apoi 3 linguri de apa rece si amesteci pana cand aluatul poate fi adunat intr-o bila.
O asezi intre doua folii de plastic si rulezi cu sucitorul un disc cu diametrul doar cu 1-2 cm mai mare decat tava. Il asezi in tava si il pui la rece pentru 10-15 minute. Se coace in orb timp de 15 minute, la 180C, apoi descoperit alte 5 minute pana cand se rumeneste.
Lasi crusta de aluat sa se raceasca complet inainte sa torni caramelul. Poti sa incepi sa lucrezi la el chiar dupa ce ai scos aluatul din cuptor.
Topesti untul intr-o oala mica la foc mediu, adaugi zaharul brun si reduci focul la nivelul cel mai mic. Il lasi sa se topeasca amestecand continuu. Cand incepe sa se caramelizeze adaugi 200-250ml lapte condensat (40% grasime) si incepi sa ai rabdare. Rabdare necesara ca sa reduci laptele aproape la jumatate si sa formezi un sos gros ca o smantana si lipicios. Iti va lua in jur de o jumatate de ora, maxim 45 de minute, timp in care trebuie sa amesteci continuu daca nu vrei sa se prinda de oala.
Cand e gata il torni in crusta de aluat, lasi sa se raceasca si il pui la frigider, in jur de o ora, inainte sa treci la urmatorul pas.
Tai bananele felii si le asezi deasupra caramelului. Bati frisca si o torni deasupra bananelor. Decorezi cu ce iti place: fulgi de ciocolata, ciocolata rasa, sirop de ciocolata, pudra de cacao…
Inspiratia mea: Saveur si Ian Dowding