Multi bucatari din restauratele din strainatate o numesc leguma momentului. Nu pentru ca ar avea o aparitie spectaculoasa, ci pentru ca au gasit in ea un ingredient pe care pot sa il puna in valoare intr-un mod placut in retete.
Gulia este inrudita cu varza, seamana cu o ridiche uriasa si creste la suprafata solului, nu in pamant asa cum ai putea crede. Are un gust placut, usor dulceag, asemanator cu al verzei si al napilor, si textura crocanta si proaspata. Poate fi folosita cruda sau gatita in retete si incusiv frunzele ei pot sa isi faca loc in preparate delicioase.
Gulia era extrem de populara in Italia, in secolul XVI, iar apoi a fost adoptata cu bratele deschise de germani care au apreciat-o si reinventat-o in retete. Unul din preparatele traditionale nemtesti este compus din cuburi de gulie gatite a aburi servite cu un sos alb din lapte, unt, smantana si nucsoara.
Cum sa folosesti gulia?
In primul rand trebuie sa scapi de coaja ei tare si fibroasa. Apoi sa tii cont de faptul ca gulia oxideaza la fel de repede ca merele si ar fi bine ca pana sa o folosesti in preparat sa o stopesti cu putina zeama de lamaie.
Pregateste din gulie o salata simpla sau cu alte radacinoase. Ii poti adauga un dressing cu mustar sau o salsa verde cu fistic. Cea mai buna combinatie este formata din felii de gulie, felii de mere, fenicul, nuci si branza de capra, ulei de masline si zeama de lamaie.
Adauga gulie intr-o supa sau ciorba de legume, alaturi de morcovi, ardei gras sau cartofi pentru ca va aduce putin din aroma ei dulceaga in aceasta combinatie.
Coace gulia la cuptor sau pe gratar. In acest caz nu e nevoie sa o decojesti. Va trebui, insa, sa ai rabdare aproape 2 ore ca sa descoperi apoi un interior moale si cremos, aproape ca un piure. Va fi o granitura delicioasa pentru o friptura de peste.
Poti coace gulia curatata si feliata alaturi de vinete si cartofi pentru o garnitura satioasa langa fripturi de pui sau curcan.
Soteaza tulpinile. Daca ai cumparat gulii cu tot cu tulpini si frunze, nu le arunca atunci cand le cureti. Le poti toca marunt si sota in putin ulei pentru a le adauga ca decor la supe sau salate.