Ingrediente:
1,5 kg mere pentru placinta
450 g ceapa
50 g radacina de ghimbir (proaspat)
1 lingurita de boabe de piper
500 g zahar
250 ml otet de cidru
500 g merisoare
Metoda de preparare:
Separa mai intai merele, astfel: 1 kilogram de mere pe care le tai in bucatele mici si 500 grame, in bucati mari. Taie ceapa julienne. Rade (cat mai marunt) radacina de ghimbir.
Pune toate ingredientele, mai putin merisoarele, intr-o cratita mare, cu fundul gros si incalzeste-le pe foc mic, amestecand continuu pana cand se dizolva tot zaharul.
Fierbe-le timp de aproximativ 50 – 60 minute, amestecand destul de des. Iti vei da seama ca sunt gata atunci cand merele si ceapa sunt moi, iar „sosul” obtinut este gros si nu mai contine deloc apa/ suc.
Atunci adauga merisoarele si mai fierbe totul timp de 10 minute, pana cand acestea se inmoaie. Ai grija sa nu le fierbi atat de mult incat sa se sparga.
Toarna gemul – cat inca este fierbinte - in borcane sterilizate si videaza-le. Depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecos, pentru ca gemul sa tina pana la 6 luni.
Pofta buna!