Timp de preparare: 70-90 min
Ingrediente pentru 8-10 porţii:
300 gr cartofi fierţi (daţi prin maşina de tocat)
200 gr făină
1 ou
sare (un vârf de cuţit)
1/2 kg prune
100 gr pesmet
50 gr zahăr pudră
scorţişoară (după gust)
50 ml ulei
Pasul unu:
Se fierb cartofii în coajă aproximativ 30 de min.
Pasul doi:
În timp ce fierb cartofii am prăjit pesmetul în ulei (amestecând mereu cu o lingură de lemn ca să nu se prindă). În momentul în care pesmetul s-a rumenit frumos l-am pus într-un bol uscat şi rece. Am spălat prunele, am scos sâmburii apoi le-am lăsat la scurs.
Pasul trei:
Am pus pe foc o oală cu 3-4 l de apă, în care am pus o jumătate de linguriţă de sare şi doua linguri ulei.
Pasul patru:
După ce s-au fiert cartofii i-am curăţat de coajă (trebuie să fie fierbinţi). I-am dat prin maşina de tocat, i-am stropit cu puţin ulei (3-4 linguri). I-am lăsat să se răcească iar apoi am adăugat făina, sarea şi oul. Am facut aluatul, l-am întins cu făcăleţul şi l-am tăiat în pătrate (aproximativ 10 cm pe 10 cm). Am învelit fiecare prună în aluat şi le-am modelat frumos sub formă de găluşcă.
Pasul cinci:
Când apa a dat în clocot am dat focul la mic şi am pus 6-8 găluşti la fiert. Le-am fiert 15-20 min, le-am scos cu o spumieră pe rând şi le-am dat prin pesmet. Le-am pudrat cu zahăr şi scorţişoară doar în momentul în care le-am servit.
Pasul sase:
Enjoy!!!!