1. Alege fructele
Exista numeroase fructe pe care le poti gati la gratar. In principiu, trebuie sa le eviti pe cele care au o cantitate foarte mare de apa (fructele de padure, de exemplu, trebuie evitate – exceptie face pepenele care are un gust excelent la gratar). Cele care sunt mai tari (merele, perele, ananasul) sunt cel mai usor de gatit la gratar, pentru ca isi mentin forma si textura si la temperaturi mai mari.
Fructele mai moi (nectarine, prune, mango sau piersici) trebuie facute cu atentie pentru ca daca sunt lasate prea mult pe foc, devin prea moi. In orice caz, alege cele mai proaspete fructe
2. Pregateste-le
Merele si perele pot fi taiate wedges sau pe jumatate. Fructele cu samburi (nectarine, piersici, prune sau cirese) se fac foarte bine sub forma de frigarui, pe un bat din lemn. Pepenele trebuie taiat in bucati groase (ca o friptura). Bananele merg taiate in jumatate, pe lungime, fara sa le indepartezi coaja.
3. Da-le o aroma noua
Dupa ce le-ai pregatit, poti sa le scufunzi in apa rece ca sa maximizezi cantitatea de lichid continuta, astfel incat la sfarsit sa fie la fel de zemoase si hidratante. In aceasta apa poti sa presari niste condimente care crezi ca ar merge bine cu fructele alese (pentru mere de exemplu, poti sa pui scortisoara). Lasa-le in apa timp de 30 de minute.
4. Curata bine gratarul
Fructele trebuie coapte pe un gratar bine curatat – nu-ti doresti arome de carne in fructele tale caramelizate, nu-i asa? Focul trebuie sa fie dat la mediu.
5. Foloseste folie de aluminiu
Fructele moi trebuie coapte intr-o folie de aluminiu. Trebuie sa le tai in bucati mai mici si sa le lasi 15-20 minute pe foc. Daca vrei sa le accentuezi aroma de caramel, le poti presara zahar brun deasupra dupa ce le-ai copt.