Faceti acest exercitiu de imaginatie, iar apoi, daca si voi ajungeti la concluzia ca astfel am rezolva multe dintre problemele cu care ne confruntam la nivel global, incercati sa urmati sfaturile de mai jos. Poate fi un prim pas in lupta impotriva risipei.
Painea veche are o multime de intrebuintari! Iata cateva dintre ele.
Tine painea sub apa pana cand coaja incepe sa se inmoaie putin. Pune-o intr-o tava si las-o timp de cateva minute intr-un cuptor fierbinte, la 150 de grade. In acest fel, vei obtine o paine cu o coaja crocanta, dar cu un miez pufos.
Poti folosi painea veche, felii sau crutoane, in tot felul de retete precum panzanella, paine cu ou, budinca de paine, supa frantuzeasca de ceapa, bruschete sau sandvisuri fierbinti cu branza.
Foloseste painea veche pentru a obtine pesmet. Pune in cuptor feliile de paine veche la temperatura joasa, pana devin uscate. Dupa aceea, trece-le prin robotul de bucatarie. Poti folosi pesmetul chiar atunci sau poti sa il mai lasi la cuptor timp de inca o ora.
O alta metoda de a refolosi painea veche este sa faci crutoane. Taie feliile de paine cubulete, amesteca-le cu ulei de masline si condimente, dupa care asaza-le pe o tava si da-le la cuptor pana se rumenesc. Crutoanele rezultate pot fi tinute in frigider pana la patru saptamani.
Painea veche poate fi folosita pentru a ingrosa unele supe. Poti adauga o felie de paine veche in supele crema, pentru a le da o consistenta aparte. De asemenea, unele retete clasice, precum gazpacho-ul spaniol sau ribollita si pappa al pomodoro, ambele din bucataria italiana, au paine in compozitie.
Gandeste-te la painea veche ca la niste nachos! :-) O poti taia in bucati mari pe care le poti folosi in combinatie cu sos salsa, fondue de branza, fondue de ciocolata sau orice alte sosuri groase.
Nu in ultimul rand, o bucata de paine veche pusa in compartimentul de legume din frigider absoarbe umezeala si pastreaza legumele proaspete. Te sfatuim doar sa schimbi felia de paine cel putin o data la doua zile.