Reteta Elena Lasconi: prajitura cu branza

Ingrediente:

  • 1kg branza de vaci
  • 250g zahar tos
  • 50g lamaie (portocala) confiata, taiata marunt
  • 100g stafide
  • 1 pastaie de vanilie

Pandispan:

  • 6-7 oua
  • 200g zahar
  • 200g faina

Mod de preparare:
Voi pastra forma rotunda si procedez asa: amestec branza de vaci cu 250 gr zahar tos, 50 gr lamaie (portocala) confiata taiata marunt, 100 gr stafide macerate in prealabil in rom, semintele dintr-o pastaie de vanilie. Tapetez cu hartie pergament o forma de copt rotunda (ca cea de tort) si adaug amestecul de branza.

Deasupra fac un pandispan din 6-7 oua. Ingredientele pe care le folosesc pentru prepararea pandispanului trebuie sa fie la temperatura camerei. Bat albusurile tare cu 200 gr zahar, adaug 200 gr faina (proaspat cernuta). Nu folosesc praf de copt!!! Pun compozitia de pandispan peste branza si o dau la cuptor la 200 grade Celsius. In primele 15-20 de minute NU trebuie deschis cuptorul pentru ca riscati sa compromiteti intreaga prajitura.

Pasca va fi gata in momentul in care vedeti ca incepe sa se desprinda usor de pe margine si are o culoare aurie. Cand e gata, pun platoul de ceramica (in care vreau sa scot pasca) peste partea superioara a formei de copt si prind cu doua manusi groase de bucatarie forma si platoul si intorc prajitura cat este fierbinte. Operatiunea trebuie facuta foarte repede si cu atentie. Zerul din branza este foarte fierbinte si va puteti frige. Este delicioasa, insiropata si mult mai usor de facut comparativ cu pasca clasica. Se poate servi cu putina frisca proaspata.