Un desert clasic frantuzesc, tarta frangipane, pare complicata si pretentioasa din cauza numelui. In realitate, poate fi mai simplu de pregatit decat o tarta cu creme patissiere sau una cu lemon curd. Secretul lui sta intr-un aluat perfect de tarta dulce, copt si umplut cu crema frangipane (facuta din migdale, unt, ou si zahar) si decorat cu fructe.
E un desert delicios daca ii adaugi zmeura sau alte fructe de padure, dar se poate adapta in functie de sezon si placeri. Il poti face cu capsune sau piersici la inceput de vara sau cu mere, pere, prune sau gutui toamna si iarna. Chiar si crema poate fi readaptata, inlocuind migdalele cu fistic, alune sau caju.
Pentru aluat:
- 190g faina
- 40g zahar pudra
- ½ lingurita sare
- 130g unt rece, taiat cubulete
- 1 galbenus
- 2 linguri apa rece
Amesteca faina, zaharul si sarea. Pune-le intr-un robot de bucatarie impreuna cu untul rece si pulseaza de cateva ori pana cand obtii un amestec cu aspect granulos. (Poti lucra si cu mana sau cu o racleta de patiserie.) Adauga galbenusul si incorporeza-l prin cateva pulsatii. Apoi, adauga apa si amesteca pana cand incepe sa se formeze un aluat.
Unge formele de tarta si intinde aluat in fiecare dintre ele, inclusiv pe peretii formelor. Pune formele in congelator timp de 30 de minute. (Poti pune aluatul si intr-o singura forma mare de tarta). Pastreaza resturile de aluat.
Incinge cuptorul la 190C. Pune aluatul la copt (nu e nevoie sa il coci in orb) lasa-l pana cand devine auriu. Daca aluatul se umfla pe parcursul coacerii, apasa-l usor cu o spatula, inapoi in forma.
Daca in urma coacerii s-au format unele fisuri in cojile de tarta, repara-le cu bucatele din aluatul ramas. Lasa aluatul sa se raceasca in forme pe un gratar, cat pregatesti crema.
Pentru frangipane:
- 85g unt moale
- 95g zahar fin
- 65g migdale macinate
- 1 ou
- 1 albus
- 2 lingurite faina
- 1 lingurita amidon
- 1 lingurita extract de vanilie
- un praf de sare
Freaca untul cu zaharul pana cand zaharul se dizolva. Adauga migdalele si amesteca din nou. Incorporeaza faina si amidonul, apoi oul si albusul, iar la final extractul de vanilie si sarea. Amesteca bine pana cand totul este omogenizat.
Coboara temperatura cuptorului la 180C. Umple cu crema frangipanecojile de tarta coapte mai devreme. Decoreaza fiecare tarta cu fructele alese. Crema frangipane se va umfla la cuptor si va imbraca fructele intr-o haina pufoasa.
Pune tartele la copt 20-30 minute pana cand crema frangipane se incheaga (daca folosesti o singura tava de tarta mare timpul de coacere creste la 40-45 minute).
Scoate tartele si lasa-le sa se raceasca pe un gratar. Inainte de servire pudreaza-le cu zahar.
Sursa reteta si foto: Food52