Biscuitii florentini par la indemna oricui, dar pe cat de elementare sunt ingredientele, pe atat de inselatoare poate fi reteta. Secretul principal sta in amestecul care leaga perfect ingredientele si care se transforma intr-o crusta nici prea crocanta, dar nici prea cleioasa.
Unele retete vorbesc doar despre unt si zahar. In altele s-ar putea sa gasesti si putina smantana pentru a da nastere unui caramel bogat gata sa prinda in el nucile si fructele uscate. In retetele lui Yotam Ottolenghi vei gasi, insa, un altfel de amestec facut din albus de ou si zahar pudra.
Ingredientele esentiale
Ingredientele principale sunt la libera alegere, dar cei mai buni biscuiti florentini se obtin din fulgi de migdale. Poti, insa, sa ii incerci si cu nuci, fistic sau arahide. Iar fructele pot fi bucatele de coaja de citrice confiate, smochine confiate, stafide sau merisoare.
Un alt secret important este sa stii sa ii asezi in tava, pentru copt, avand grija sa intinzi amestecul cat mai bine pentru a obtine acea textura crocanta esentiala pentru biscuitii florentini.
Cu sau fara ciocolata?
Este o chestiune de gust. Biscuitii florentini cei mai apreciati sunt cei in care gustul migdaleleor si al fructelor confiate este sigurul care acapareaza gura. Ciocolata neagra este insa o prezenta agreabila pentru ca echilibreaza dulceata zaharului caramelizat.
Biscuiti florentini
Ingrediente (pentru 18 bucati):
- 45g unt
- 60g zahar demerara
- 60g coaja de citrice confiata, tocata in bucati mici
- 45g merisoare uscate, tocate
- 45g smochine confiate tocate marunt
- 20g fistic, tocat
- 60g fulgi migdale
- 15g faina
- un praf de sare
- 1 lingura smantana grasa pentru fisca
- 200g ciocolata neagra rupta in bucati
Incinge cuptorul la 180C/ treapta 4 la gaz. Pregateste doua tavi cu hartie de copt cerata si unsa cu putin ulei.
Topeste untul cu zaharul, pe foc mediu. Amesteca fulgii de migdale, fisticul si fructele tocate intr-un bol cu faina, pana cand faina este bine distribuita intre ele.
Ia de pe foc oala cu zaharul si untul topite si adauga un praf de sare si smantana, apoi amestecul de fructe, migdale si fistic. Incorporeaza-le.
Pune cate o lingura din acest amestec in tavi, intinzand cat mai plat cu putinta, fara sa lasi spatii libere intre bucatile de fructe si migdale. Coace biscuitii timp de 10-12 minute pana cand devin aurii pe toata suprafata.
Lasa-i sa se raceasca. Topeste ciocolata la bain-marie si inmoaie in ea, pe rand, baza fiecarui biscuite.
Lasa ciocolata sa se intareasca inainte sa pui biscuitii la pastrare intr-un recipient inchis etans.