Uleiurile

Uleiul este unul dintre cele doua ingrediente esentiale din vinegreta si este de asemenea de baza in foarte multe dressing-uri pentru salata. In functie de tipul de ulei folosit, gustul se schimba destul de semnificativ. Spre exemplu, atunci cand vrei sa scoti in evidenta un alt gust decat cel al uleiului, sunt recomandate uleiul de masline slab aromat, sau uleiul de rapita, care le permit celorlalte ingrediente sa „straluceasca”. Altfel stau lucrurile atunci cand vrei sa folosesti in salata ingrediente cu o aroma atat de puternica incat simti nevoia sa o temperezi putin – se recomanda, in acest caz, uleiul de susan.

Otetul

Exista multe tipuri de otet si toate pot fi folosite cu succes in vinegrete. Regula generala este folosirea a 40 ml de otet intr-o vinegreta cu 120 ml de ulei. Tipurile de otet care respecta cu succes aceasta proportie sunt otetul din vin alb, cel din vin rosu, otetul balsamic si cel de cidru.

Aromele

Pe langa ingredientele de baza, uleiul si otetul, exista o multitudine de alte arome ce pot fi adaugate pentru o salata delicioasa, iar aici depinde numai de imaginatia, gusturile si deschiderea ta catre experimentare:

Zeama de lamaie

Zahar/ miere/ sirop de artar/ sirop de agave

Diverse soiuri de ierburi – coriandru, busuoic, patrunjel, tarhon etc.

Mustar

Usturoi

Sos de soia


Ai grija atunci cand folosesti zeama de lamaie; pune mai putin otet pentru a nu prepara o vinegreta prea acra.

Spor la experimentat!